De waarde van duidelijke en heldere communicatie

De waarde van duidelijke en heldere communicatie

Heb je ooit weleens een lange email gelezen waarbij je dacht ‘ wanneer komt deze persoon nou eens tot het punt wat hij wilt zeggen? Of net zo pijnlijk, een gesprek met iemand voeren die langer als 10 minuten duurt en waarbij je ineens denkt, wat heeft die persoon nou allemaal gezegd?

Mensen die indirect met communicatie bezig zijn vergeten nogal het punt waar het echt om gaat en draaien meestal hier omheen. Er zijn verschillende communicatietrainingen beschikbaar om dit te vermijden en om een andere techniek hierin te leren. Deze mensen verwachten bijna dat je een soort van medium bent die iemands gedachten kan lezen. Wat ze niet realiseren is dat ze eigenlijk zelf falen in hun communicatie op basis van effectiviteit. Hierbij heeft dit ook invloed op hun persoonlijke relaties alsmede zakelijk.

Bij mezelf dacht ik eens, heb ik weleens iemand ontmoet die zo succesvol is geworden omdat hij goede commutatieve eigenschappen had? Vooral iemand die de hele tijd maar doorratelt waarbij het lijkt of hij heel succesvol is maar dit eigenlijk juist niet is. Ik denk dat ik nog nooit zo iemand ontmoet heb.

Bij communicatie mag je best snel het punt zeggen wat er moet gebeuren alleen moet je dit zo brengen dat dit niet als onvriendelijk of abrupt wordt beschouwd. Een belangrijk aspect binnen communicatie is om de boodschap die je wilt overbrengen vriendelijk en professioneel uit te voeren. Mensen die deze combinatie goed kunnen uitvoeren en hierbij het respect van de ander respecteren worden zelf ook snel gerespecteerd en gewaardeerd door hun vorm van communicatie.

Duidelijkheid in je communicatie is iets waar ik dagelijks mee werk. Ik denk eraan met elke email die ik typ of persoon die ik spreek door de telefoon. Ook bij elke opmerking die ik maak op Social Media.

(178)