Actief luisteren

Actief luisteren

Horen en luisteren zijn twee verschillende dingen. Het horen is de kunst om informatie te ontvangen. Luisteren is hierin verschillend waarbij je inspeelt op de informatie die je ontvangt. De informatie die je krijgt heeft duidelijk een betekenis en bedoeling. Deze betekenis mogen we dan ook niet negeren. Wie weet hebben we er nog wat aan.

GOAL trainingen helpt je om je beter te leren luisteren. Luisteren kan verdeeld worden in twee groepen. Je hebt namelijk passief luisteren en actief luisteren. Passief luisteren is iets meer als horen. Het gebeurt meestal als de ontvanger van de communicatie een kleine motivatie heeft om naar het bericht te luisteren. Dit gebeurt meestal als iemand bijvoorbeeld is afgeleid met muziek of de tv ect.

Ook als men heel erg beleefd moet zijn in een gesprek kunnen zij vaak minder goed luisteren omdat zij alvast inspelen wat te moeten zeggen als antwoord. Mensen spreken vaak 100-175 woorden per minuut. Maar ze kunnen wel tot 600 woorden per minuut luisteren. Je hersenen zijn vaak ook met andere dingen bezig dan alleen maar naar iemand luisteren. Hierdoor kan het dus dat je naar iemand luistert maar aan iets anders denkt. Actief luisteren is hiervoor het remedie. Hierdoor kan je leren om echt 100% naar iemand te luisteren waarbij je nergens anders aan denkt.

Hierdoor kan je veel informatie ontvangen, problemen oplossen, anderen begrijpen en in hobby’s delen. Het vergt hierbij veel oefenen om echt actief te luisteren naar iemand anders zijn woorden. Het is zelfs meer energie dan zelf te spreken. Door het oefenen om meer tijd te spenderen aan het luisteren dan het spreken ga je steeds meer leren om er met je volle verstand erbij te zijn binnen een gesprek. Je moet leren om je gedachten te controleren en niet aan iets anders te denken. Dit is erg moeilijk omdat je hersenen uit verschillende delen bestaan met eigenlijk elk een afzonderlijke functie.

(156)