Opgeruimd staat netjes; en werkt fijner!

Opgeruimd staat netjes; en werkt fijner!

Herken je dat? Je hebt het bijzonder druk en beetje bij beetje begint je bureau vol te liggen met paperassen. Geen zin en/of tijd om op te ruimen en voor je weet zie je door de bomen het bos niet meer. Niet erg handig natuurlijk en zelfs onverstandig. Want uit onderzoek blijkt dat een nette, opgeruimde werkomgeving erg goed is voor je productiviteit. En wel om verschillende redenen.

Efficiënter

Werken in een opgeruimde, goed georganiseerde omgeving is veel efficiënter omdat je niet meer lang hoeft te zoeken naar de benodigde spullen. Je kunt hierdoor snel aan de slag met wat echt belangrijk is en kunt in minder tijd, meer werk verzetten. En daar zullen ook je klanten tevreden over zijn…

Fouten

Ook zorgt een rommelige werkplek er voor dat je sneller fouten maakt. Niet heel vreemd natuurlijk, want is je omgeving een chaos dan zal dat bijna altijd ook doorwerken in je hoofd. Met mogelijk vervelende gevolgen als ontevreden klanten, werk dat overnieuw moet worden gedaan en veel frustratie bij jezelf en mogelijk betrokken collega’s.

Veiliger

Nog belangrijker dan de eerste twee redenen: een nette werkplek is ook veiliger! Zeker in het geval van werkplaatsen waar met elektriciteit en ‘gevaarlijke’ gereedschappen wordt gewerkt, is de kans op ongelukken groter als het een chaos is. Maar ook op kantoor kan het zorgen voor vervelende situatie; wat dacht je van het bekende kopje koffie over je laptop omdat je je beker nergens goed kan neerzetten?

Stappen

In het algemeen worden een aantal stappen aangedragen om te komen tot een nette werkomgeving. Stap 1 daarbij is het scheiden van benodigde en niet noodzakelijke zaken. En die laatste gooi je natuurlijk weg of verplaats je in ieder geval uit het zicht. Stap 2 is dan het sorteren van alle wel noodzakelijke voorwerpen en gereedschappen en deze netjes, toegankelijk en efficiënt opruimen.

Vergeet ook stap 3 (schoonmaken) niet! Werken in een schone omgeving is niet alleen veiliger en gezonder, het geeft ook rust in het hoofd. Dus reinig je werkplek en eventuele gereedschappen. En tenslotte moet je er natuurlijk voor zorgen dat alles ook netjes blijft. Maak van opruimen een gewoonte en maak eventueel afspraken en regels met collega’s om de werkplek op orde te houden. Op basis van een goede structuur is het veel eenvoudiger om alles bij te houden en hoef je niet eens in de zoveel tijd weer helemaal opnieuw te beginnen.

Investering

Dus waar wacht je nog op? Zoek online eens een goede archiefkasten-shop en bestel daar wat je nodig hebt voor het netjes en geordend opruimen van al je benodigdheden. Het is even een investering, maar je zult snel merken dat het je productiviteit een flinke boost geeft. En… tijd is geld, dus je hebt het ook zo weer terugverdiend.

(56)