De opmars van Nearshoring lijkt niet te stuitten

De opmars van Nearshoring lijkt niet te stuitten

Wat betreft outsourcing methoden was offshoring vroeger het meest populair. Nearshoring heeft deze positie echter ingenomen. Dit komt mede doordat er minder cultuurverschillen zijn, een kleinere afstand, minder risico’s maar nog altijd eenzelfde interessante kostenbesparing.

Het Nederlandse MKB zit te springen om programmeurs die voor hun organisatie willen werken. Zij reiken met beide armen naar nearshoring / outsourcing omdat dit een oplossing biedt voor het probleem van het tekort aan programmeurs in Nederland. In Nederland is het voor de grote corporaties vaak nog wel te doen de juiste programmeurs aan te trekken, maar het MKB grijpt hieren vaak mis. Mocht je als MKB nearshoring overwegen dan is het goed rekening te houden met de volgende 6 punten:

1. Bouw een vertrouwensrelatie op

Eén van de belangrijkste punten bij nearshoring is het opbouwen van een vertrouwensrelatie met jouw programmeurs op afstand. Dit is cruciaal voor het slagen van jouw werkzaamheden. Steek voldoende tijd om het team te leren kennen en elkaar te bezoeken wanneer mogelijk. Meetings of teambuilding uitjes bouwen relaties en vertrouwen op. Niet alleen tussen jou en het nearshore team maar ook tussen de programmeurs onderling. Het zal je tevens helpen een ​​gezicht te geven aan de mensen en een band met ze te creëren. Mocht je je eventueel nog zorgen maken over het delen van vertrouwelijke informatie met jouw team, aarzel dan niet om een ​​goede NDA te laten tekenen.

2. Communicatie

Het lijkt logisch maar wordt vaak nog onderschat, communicatie speelt een belangrijk onderdeel is het slagen van jouw nearshore avontuur. Alles hangt af van een vloeiende en duidelijke koppeling tussen jouw en je dedicated team. Spreek elkaar dagelijks zoals je dat ook doet met jouw Nederlandse programmeurs. Door middel van videoconferenties in plaats van spraakoproepen zorg je voor een betere band. Vergader regelmatig om altijd op één lijn te zitten. Ongestoorde en duidelijke communicatie is essentieel.

3. Neem jouw dedicated nearshoring team mee in de projectplanning

Laat al je andere medewerkers in Nederland ook kennismaken met jouw nearshore medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Iedereen moet een goed overzicht hebben van de projectplanning waar ze in werken en stuur niet alleen tickets naar je nearshore programmeurs. Trek vooral in het begin extra tijd uit voor de werkzaamheden van dit team. Ook al zijn het vaak zeer ervaren programmeurs, ook zij moeten zich inwerken in jouw software.

4. Betrek jouw dedicated nearshoring team

Terwijl je samenwerkt om je bedrijf te ontwikkelen, is het cruciaal om elkaar te begrijpen. Help jouw dedicated nearshoring team op afstand om het product, het doel van de organisatie en het gewenste eindresultaat van je klanten te begrijpen. Het delen van de waarden van je bedrijf, je missie en je doelen resulteert in het opbouwen van wederzijds begrip en respect. Dit zorgt voor een verbintenis bij de programmeurs op afstand en het geloof dat zij horen bij jouw bedrijf en waar zij voor staat.

5. Zorg voor de juiste mentaliteit

De voordelen van minder culturele verschillen en een goed vertrouwen in elkaar kunnen allemaal verloren gaan zonder de houding van het winnende team. Geef altijd prioriteit aan mensen, boven processen en technologie. Aan het eind van de dag komt het allemaal neer op de communicatie tussen mens en mens. Het bouwen van een boeiende omgeving is een belangrijke succesfactor. Het zal je helpen de inspanningen voor een gedeeld doel te coördineren en een gevoel van samenzijn hierin te krijgen.

6. Zorg voor voldoende managementcapaciteit bij nearshoring

Het laatste en belangrijkste punt is zorg voor voldoende aansturing. Het is cruciaal om iemand binnen jouw organisatie in Nederland te hebben die voldoende tijd heeft het dedicated nearshore team aan te sturen. Zeker in het begin gaat dit een hoop tijd vergen. Zorg ervoor dat iemand de tijd hiervoor krijgt. Het is zonde om te investeren in een verlenging van jouw organisatie en die door gebrek aan tijd niet genoeg aan te sturen.

Elke belangrijke bedrijfsverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en nearshoring is geen uitzondering. Toch is het een goed alternatief voor offshoring. Veel bedrijven in het MKB hebben slechte ervaringen met offshoring vanwege culturele- en taalproblemen. Maak dus gebruik van het feit dat er veel opties zijn om dichtbij jouw ontwikkelafdeling te vergroten. Neem je bovenstaande punten bij de hand dan zal jouw nearshore / outsource avontuur een groot succes worden.

(41)