Het juiste personenalarm aanschaffen

Het juiste personenalarm aanschaffen

Een personenalarm is een apparaat waarmee je hulp kunt inroepen op een moment van nood. Er zijn de laatste aantal jaren steeds meer opties gekomen voor het aanschaffen van een personenalarm. Zo bestaat er de losse alarmknop ouderen of kun je een alarmhorloge gebruiken. Een personenalarm wordt vooral veel gebruikt door mensen met bijvoorbeeld dementie of problemen met lopen.

Een personenalarm aanschaffen, waar let je op?

Bij het aanschaffen van een senioren alarm moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen. Omdat er zoveel aanbod is, moet je eerst helder hebben wat voor personenalarm je precies zoekt. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Is het senioren alarm makkelijk te bedienen?
  • Over welke functionaliteiten moet het personenalarm beschikken?
  • Zijn er eisen aan het uiterlijk van het apparaat?
  • Hoe is de gezondheid van de persoon die het alarm uiteindelijk gaat gebruiken?
  • Moet het personenalarm de mogelijkheid hebben om automatisch de alarmcentrale of familie te alarmeren?

Pas wanneer je de antwoorden op deze vragen duidelijk hebt, kun je een goed keuze maken voor een personenalarm.

Een senioren alarm gebruiken

Na het aanschaffen van het geschikte personenalarm, is het belangrijk deze ook goed te gaan gebruiken. Zorg ervoor dat het dragen van de alarmknop of het alarmhorloge een gewenning wordt. Het nut van een personenalarm vervalt natuurlijk volledig wanneer deze niet wordt gedragen. Voor sommige personen is het daarom makkelijker om een horloge te dragen dan een losse alarmknop. Een losse alarmknop kan namelijk makkelijk ergens vergeten worden.
Veel alarmoplossingen kunnen tegenwoordig ook onder de douche gedragen worden. De douche is namelijk een plek in huis waar veel ongevallen met ouderen gebeuren. Een personenalarm met valdetectie kan zelfs automatisch een noodsignaal versturen wanneer de drager ervan valt. Lees ook eens ervaringen van andere mensen op internet om een goede keuze te maken bij het aanschaffen van een senioren alarm.

(65)