Je rijbewijs halen

Je rijbewijs halen

Heb je genoeg rijlessen gehad en vindt je rijinstructeur dat je er klaar voor bent? Dan kan je rijexamen gaan doen, althans als je het theorie-examen ook gehaald hebt.

Je mag in principe je rijbewijs halen van je 18e jaar, doe je mee aan het experiment 2todrive dan mag je zelfs al vanaf je 17e jaar examen doen voor het rijbewijs b. Je kan meedoen aan 2todrive als je na 1 november 2011 17 bent geworden. Slaag je op je 17e dan krijg je een volwaardig rijbewijs, je mag dan zelf rijden, maar er moet tot je 18e een begeleider naast je zitten.

Voordat je examen mag doen moet je zoals gezegd ook het theorie-examen hebben gehaald, is dat het geval dan mag je je aanmelden voor het examen. Voordat je examen mag doen controleert het CBR of je lichamelijk en geestelijk in orde bent en is dat het geval dan mag je rijexamen doen.

Blijkt tijdens je rijexamen dat je goed genoeg kunt rijden dan krijg je van het CBR een verklaring van rijvaardigheid, met deze verklaring kan je bij het gemeentehuis je rijbewijs ophalen of laten maken. Doe je mee aan 2todrive dan moet je ook een begeleiderspas hebben voordat je je rijbewijs krijgt.

Lukt het je nu niet om in één keer te slagen. En ook niet de tweede, derde en vierde keer, dan kan je na vier keer examen doen bij een andere instantie, welke eigenlijk gewoon een andere afdeling van het CBR is, het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid oftewel het BNOR. Sterker, daar móet je na vier keer zakken naar toe om alsnog te pogen je rijbewijs te halen, na 4 pogingen vindt het CBR het wel genoeg geweest en ben je verplicht om vanaf dan bij het BNOR je praktijkexamen te doen.

Het BNOR wordt ook wel het staatsexamen genoemd. Je vertrekt voor dit examen niet vanaf de gebruikelijke locaties maar vanaf een andere locatie. Bij een hotel bijvoorbeeld. Het verschil bij dit examen is ook dat je tijdens het examen kunt aangeven dat je even wilt stoppen, om een kleine pauze te nemen. Daarna kan je het examen weer vervolgen.

Rijd je veilig maar toch ook goed met het verkeer mee, kijk je voldoende en doe je geen gekke dingen? Dan weten we zeker dat je je rijbewijs zult halen..ergens..bij het CBR of bij het BNOR.

Bron: Motorrijschool Delfin

(128)