Zonnepanelen zelf reinigen op de ladder?

Zonnepanelen zelf reinigen op de ladder?

Zonnepanelen, je ziet ze tegenwoordig vaker op de daken dan Sinterklaas en Zwarte Piet. Ze vormen zelfs een gevaar tijdens de koude decembermaanden voor Sinterklaas, de Pieten en niet te vergeten het paard van Sinterklaas, Amerigo. Erg comfortabel kun je er niet overheen lopen en de kans op slipgevaar neemt desastreus toe ten opzichte van normale ruwe dakpannen. Uit verschillende nieuwsbronnen is vernomen dat er vele klachten zijn ingediend door Zwarte Pieten bij de Nederlandse regering. Zonnepanelen zijn niet de beste vrienden van het Sinterklaasfeest, maar wel een feest voor uw portemonnee!

Wat leveren zonnepanelen u op?

Het grootste voordeel van zonnepanelen is toch wel dat je zelf energie kunt opwekken, en dat scheelt flink in de portemonnee! Wie wil er nou niet geld besparen en meer geld overhouden aan leukere dingen dan je energierekening? Uit onderzoek is gebleken dat je binnen een periode van circa 10 jaar je investering hebt terugverdient. Laat staan over een periode van 20 tot 30 jaar, waarbij je logischerwijs dikke winst maakt op je investering in zonnepanelen. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je je zelf opgewekte energie ook verkopen en functioneren als een soort stroomleverancier.

Een ander voordeel is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de energieprijzen. Je schrikt je vast rot hoeveel je maandelijks betaalt voor je energie, met zonnepanelen kom je niet meer voor verassingen te staan. Ondanks dat zonnepanelen zich buiten op uw dak bevinden gaan ze ruim 20 tot 30 jaar mee en hebben weinig onderhoud nodig, dus ook weinig onderhoudskosten.
Wanneer je besluit te verhuizen hoeft dit geen probleem te vormen voor uw zonnepanelen. U kunt ze gewoon meeverhuizen naar uw nieuwe huis en blijven profiteren van alle voordelen. Besluit je ze te laten staan? Dat maakt uw woning aantrekkelijker voor potentiële kopers, want wie wilt er nou geen lagere maandlasten? Kortom, een grote investering waar u op de lange termijn erg van gaat profiteren!

Toch een hoge energierekening?

Niet iedereen gaat snel over op zonnepanelen, dat kan zijn omdat ze er sceptisch in staan of niet de financiële mogelijkheden ervoor hebben. Natuurlijk wil je dan ook zo min mogelijk geld uitgeven aan je energierekening en meer geld overhouden voor leukere dingen, zoals kleding, uitgaan, gadgets, boodschappen etc. Geld besparen op energie kan heel simpel zijn, maar vaak zijn we te lui om daadwerkelijk actie te ondernemen.
Om te beginnen doe je er verstandig aan om energieleveranciers te vergelijken. Er bestaat niet zoiets als ‘de ene energie is beter dan de ander’. Het enige praktische verschil is het verschil in de prijs, dus vergelijken die hap en eventueel overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Verder kun je zelf thuis hele simpele acties ondernemen om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de tv niet onnodig aan laten staan, alle lichten uitdoen in de kamers waar het niet nodig is, doe je computer of laptop uit en laat hem niet in de standby modus staan. Als je dit artikel nuttig vond, vergeet het dan niet te delen met je vrienden en familie!

De praktische onderhoudskant: reinigen… de ladder op?

Afhankelijk van de hoogte van uw zonnepanelen, kunt u er eventueel voor kiezen om uw zonnepanelen zelf te reinigen. Let hierbij, bij de aanschaf van een kwalitatieve (telescoopladder), op dat u een 100% veilige keuze maakt bij de aanschaf. Een telescoopladder is verkrijgbaar in vele kleuren, vormen, kwaliteits- en veiligheidsklassen. In veel gevallen wordt de reiniging van zonnepanelen echter wel overgelaten aan een gekwalificeerd bedrijf, zodat u zelf geen risico neemt met uw gezondheid.

(43)