Mogelijkheden van online marketing

Mogelijkheden van online marketing

Internet speelt tegenwoordig zo’n grote rol dat online marketing niet langer weg te denken is uit een bedrijfsstrategie. Elk bedrijf moet de mogelijkheden van internet op strategisch niveau onderzoeken. Maar hoe werkt online marketing precies en hoe kun je online marketing het meest effectief inzetten?

Wat is online marketing?

Online marketing is het bereiken van marketing doelen door middel van internet en gerelateerde digitale technologieën zoals e-mail.

Met behulp van online marketing kunnen een uitgebreid aantal doelen worden bereikt, zoals het genereren en opbouwen van naamsbekendheid, klantloyaliteit, het realiseren van een hogere omzet of het genereren van meer bezoekers naar de website.

Online marketing in je bedrijfsstrategie

Bij de bepaling van de nieuwe online marketingstrategie kunnen middelen als de SWOT-analyse en de Product Life Cycle analyse toegepast worden. In verband met de snelheid van de online ontwikkelingen is de online strategie van een minder lange termijn dan die van offline marketingstrategieën.

Echter is voor het bepalen van de online marketingstrategie enige kennis van online marketing vereist, waardoor het inhuren van een professional alles behalve ongewenst is.

Moderne online marketing

Een van de grootste voordelen van online marketing is de erg grote groep consumenten die men kan hiermee kan bereiken. Dit komt vooral doordat het aantal gebruikers met toegang tot internet met een ongekende piek is gestegen. Daarnaast is de tijd die men aan internet besteed ook sterk toegenomen.

Nog een reden voor het succes van online marketing is dat de adverteerders steeds meer verkoop op investeringen gerealiseerd zien worden. Dit wordt veroorzaakt doordat er bij online marketing gerichter geadverteerd kan worden, waardoor een kleiner deel van de investering verloren gaat. Hierdoor wordt een hoger ROI gerealiseerd tegen een lagere prijs.

Kanalen van online marketing

Sinds de uitvinding van internet zijn de mogelijkheden voor online marketing steeds verder uitgebreid. Ontwikkelingen op internet stellen nieuwe diensten en services beschikbaar voor zowel bedrijven als voor consumenten. Door deze nieuwe services en diensten kunnen de online marketeers nieuwe kanalen gebruiken om doelen te bereiken.

Hierdoor bestaan de services binnen online marketing uit een grote groep diensten welke steeds zal blijven groeien. Bij deze services kun je vooral denken aan affiliate marketing, e-mail marketing, social media marketing, behavioral marketing en zoekmachine marketing. Hiervan is zoekmachine marketing de dienst die de laatste jaren het hardst gegroeid is.

(62)