Soorten slaaphoudingen

Soorten slaaphoudingen

Als je op zoek bent naar een nieuw matras, moet je van tevoren altijd weten in welke houding je slaapt. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald welke stevigheid van matras en hoogte van het hoofdkussen je nodig hebt. Daarnaast helpt dit om te bepalen welke ruimte het hoofd, de schouders en de heupen opeisen.

Soorten slaaphoudingen

Over het algemeen zijn er vier meest voorkomende slaaphoudingen. Dit zijn de:

  • Buikligging
  • Rugligging
  • Zijligging rechts/links
  • Tussenligging

In dit artikel komen ze allemaal een keer naar voren.

Buikligging

Bij de buikligging wordt de wervelkolom belast. Vooral de nek wordt geconfronteerd met een sterke rotatie naar rechts of links. De rotatie maakt het mogelijk om goed te ademen, maar kan irritatie geven aan de gewrichten.

Origineel krijgt de wervelkolom in buikligging eigenlijk al minder steun van het slaapsysteem. Hierbij zijn de cervicale en lumbale wervelkolom de delen die het snelst overbelast kunnen raken. Zo wordt de wervelkolom hol getrokken, met alle gevolgen van dien.

Rugligging

Op de rug slapen heeft één groot voordeel: het lichaamsgewicht wordt optimaal verdeeld. Vaak slapen mensen met de armen langs de zij of met de handen naast het hoofd. De nek heeft van nature een kromming. Het hoofdkussen moet deze kromming kunnen ondersteunen tijdens de slaap.

Zijligging

Het hoofd en de halswervels mogen niet te veel afhangen. De schouders zijn relatief breed, waardoor het hoofdkussen de functie krijgt om zo min mogelijk de halswervels te laten afhangen tijdens de zijligging. In de zijligging is het belangrijk dat de wervelkolom ondersteund wordt door de schouder en het bekken. Als het door de slaapsituatie niet mogelijk is om de schouder en het bekken te laten zakken zal er in de lumbale wervelkolom een afwijking in de vorm van een knik, welke veel pijn kan opwekken.

Een optimale ondersteuning zorgt ervoor dat je voldoende ruimte houdt bij het bekken en de schouder waarbij de wervelkolom een correcte houding aanneemt.

Tussenligging

Een tussenligging is een houding tussen zij en de buik of de rug. In deze houding wordt de schouder onder het lichaam vandaag gedraaid of wordt bijvoorbeeld het ene been over het andere gelegd. In dat geval kantelt de heup naar voren waardoor er druk op de lage rug ontstaat. In deze houding wordt onnodig veel druk op de ruggenwervel en op de nek gecreëerd. Vaak zoekt het lichaam onbewust deze houding op omdat het matras de schouders en heupen onvoldoende ruimte geeft of omdat het hoofdkussen niet op de juiste hoogte ligt.

Ben je bang dat jouw huidige matras of hoofdkussen niet de juiste ondersteuning biedt? Vraag dan eens slaapadvies van Altijd Goed Slapen.

(74)