Dakkapel plaatsen, heb ik een vergunning nodig?

Dakkapel plaatsen, heb ik een vergunning nodig?

Een dakkapel is de ideale oplossing om de zolderverdieping eenvoudig en snel om te toveren in een ruime volwaardige ruimte. Er wordt echter wel aan het huis gebouwd en in veel gevallen betekent dat er dan een bouwvergunning vereist wordt. Maar hoe zit dat eigenlijk bij een dakkapel, is hierbij nu een vergunning nodig of niet?

Dakkapel vergunning

Dakkapel zonder vergunning

In principe kan een dakkapel worden geplaatst zonder vergunning, deze moet dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer de te plaatsen dakkapel niet aan deze gestelde voorwaarden kan voldoen, zal er een bouwvergunning aangevraagd moeten worden voordat de dakkapel geplaatst kan worden.

Het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning is voordelig omdat de totale prijs van de dakkapel vaak aanzienlijk lager uit zal komen dan wanneer er met een vergunning moet worden gebouwd. Een dakkapel vergunning kan al snel op zo’n 400 EUR uitkomen. Of er wel of niet met vergunning gewerkt moet worden, wordt bepaald door regels die vooral te maken hebben met de plaatsing van de dakkapel op het dak.

Zijde van het huis

Wanneer de dakkapel aan de zijkant of aan de achterzijde van de woning geplaatst wordt is er in principe geen vergunning nodig. Aan de zijkant van de woning geldt dit echter wel alleen wanneer de dakkapel niet aan een openbaar gebied ligt, zoals bijvoorbeeld een weg of bos.

Model van de dakkapel

Om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen, moet deze zijn voorzien van een plat dak en ondoorzichtige zijkanten.

Maten van de dakkapel

En daarnaast gelden er ook diverse maximale en minimale maten waaraan voldaan moet worden wanneer er vergunningsvrij gebouwd mag worden.

Dakkapel maten bouwvergunning
In bovenstaande afbeelding kan worden gezien waaraan de maten moeten voldoen.

– De hoogte mag maximaal 175 cm zijn
– De onderzijde moet tussen de 50 en 100 cm boven de voet van het dak zitten
– De bovenzijde moet minimaal 50 cm onder de nok van het dak zitten
– De zijkanten moeten minimaal 50 cm van de zijkanten van het dakvlak zitten
– Bij een rijtjeshuis moet de zijkant minimaal 50 cm van de scheidingsmuur zitten

Dakkapel met vergunning

Wanneer de te plaatsen dakkapel niet aan deze gestelde voorwaarden voldoet, zal er een bouwvergunning aangevraagd moeten worden. Een aanvraag voor deze vergunning kan worden ingediend bij de gemeente. Hierbij moeten echter ook een aantal gegevens aangeleverd worden zoals bijvoorbeeld een bouwtekening van de dakkapel.

Het aanvragen van een bouwvergunning kan ook worden overgelaten aan de leverancier van de dakkapel. Deze is hierin uiterst ervaren en weet exact hoe de aanvraag ingediend moet worden en welke gegevens er precies nodig zijn.

(192)