Weetjes over plastische chirurgie

Weetjes over plastische chirurgie

Steeds meer mensen laten een ingreep doen aan hun uiterlijk door een arts. Plastische chirurgie is populairder dan ooit. Langzaam veranderd dan ook de manier waarop wij Nederlanders kijken naar plastische chirurgie en verdwijnt de taboe die er omheen hangt. Er zijn over plastische chirurgie genoeg interessante weetjes te vinden. Iedereen weet dat de operaties plaatsvinden in controlled environments genaamd operatiekamers, maar wist je ook de volgende dingen al?

Meeste ingrepen per duizend inwoners

Het land met de meeste plastisch chirurgische ingrepen is Venezuela. Daar leven blijkbaar de mensen die het minst tevreden zijn met hun lichaam, of de drempel om iets aan je lichaam te laten veranderen is daar zo laag dat simpelweg iedereen iets laat doen. Per duizend inwoners hebben bijna acht personen iets laten veranderen. Dat is veel meer dan het globale gemiddelde: gemiddeld 1,6 op de duizend personen.

Top tien

De top tien word aangevuld met onder andere Brazilië (7,4 ingrepen op duizend inwoners), Colombia (6,1 ingrepen op duizend inwoners), VS (4,6 ingrepen op duizend inwoners) en Iran als hekkensluiter: 1,5 ingrepen per duizend inwoners. Spanje is het land met de meeste ingrepen uit Europa: 4,6 ingrepen per duizend inwoners.

Meest uitgevoerde behandelingen

De ingrepen die het meest worden uitgevoerd zijn uiteraard botox behandelingen, ruim 5,1 miljoen wereldwijd. Deze kleine ingrepen waarbij geen operatie aan te pas hoeft te komen worden overigens niet eens meegeteld in het aantal cosmetische ingrepen. Daarom staat de meest uitgevoerde ingreep (met operatie) op de naam van de borstvergroting. Die wordt per jaar wereldwijd ruim 1,7 keer uitgevoerd.

Nederland

Ook in Nederland is borstvergroting veruit de populairste ingreep: 9 duizend elk jaar. Laserontharing staat op de tiende plaats met 3107 keer per jaar. Dat is een opvallende hekkensluiter, aangezien veel mensen dit niet zouden meetellen als cosmetische ingreep. Het aantal behandelingen is in Nederland wel flink gedaald door de crisis, maar nu dat de economie weer boven water is zullen de aantallen naar verwachting hoger gaan stijgen dan ooit.

(719)