Effectieve werknemers door bijzaken

Effectieve werknemers door bijzaken

Werknemers hebben nog wel eens dagen dat zij ongemotiveerd overkomen op de werkvloer. Als werkgever kun je dan denken dat er bij diegene thuis iets aan de hand is of dat diegene slecht geslapen heeft. Echter, het kan zo zijn dat de bijzaken op de werkvloer een negatieve invloed hebben op de prestaties van een werknemer. Zo zijn er verschillende randzaken, zoals de inrichting van kantoor, die een negatieve invloed hebben op de motivatie of effectiviteit van een werknemer.

Voldoende licht/ lichtinval

Om werknemers productief te houden is het belangrijk dat zij voldoende licht of zonlicht krijgen. De mens wordt namelijk minder productief indien er te weinig licht of zonlicht aanwezig is. Indien er te weinig licht aanwezig is kan dit een slaperig gevoel opwekken bij de werknemer, dit haalt dan uiteraard de effectiviteit van een werknemer naar beneden.

Een effectieve inrichting

De inrichting van het kantoor is een belangrijke factor in de effectiviteit van de werknemer. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de printer niet naast bureau’s te zetten, maar juist op een stukje lopen. Op die manier moet de werknemer dus even van zijn plaats af om de geprinte document op te halen, u zult misschien denken dat dit tijdsverlies is, dit ‘loopje’ geeft de werknemers echter meer energie waardoor de effectiviteit juist omhoog gaat. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers genoeg ruimte hebben. Deze ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een roldeurkast in plaats van een draaideur kast. Dit zorgt ervoor dat er geen ruimte nodig is voor een deur die open gaat omdat deze in de kast verwerkt zit. Dit geeft een stukje extra ruimte aan de werknemers. Het lijkt iets kleins, maar het kan de effectiviteit omhoog helpen.

De juiste bureaus voor de juiste taak

Voor de verschillende werkzaamheden die uitgevoerd worden zijn verschillende bureaus nodig. Zo moet er onderscheid gemaakt worden tussen de bureaus waar computerwerk op gedaan wordt en bureaus waar alleen wordt vergaderd. Verstelbare bureaus zijn daar tegenwoordig een goed voorbeeld voor. Zo zijn er zit-sta bureaus, die zoals de naam al zegt bestemd zijn om erachter te zitten en op zijn tijd achter te staan. Dit is mogelijk doordat deze een verstelbare hoogte heeft. Dit heeft ook weer een positieve invloed op de effectiviteit van een werknemer.

De juiste stoel

Tijdens kantoorwerk zit de werknemer vrijwel de hele dag, tenzij er gebruik wordt gemaakt van zit-sta bureaus. Het is dus van belang dat er goede stoelen aanwezig zijn. Belangrijk aan deze stoelen is dat deze verstelbaar moeten zijn aan de gebruiker zodat deze op zijn gemak zit en geen last krijgt van zijn rug. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem bij kantoorwerk. Dit is dus echter gemakkelijk te verhelpen door het aanschaffen van de juiste stoelen.

Bijzaken voor de hoofdzaak

Al de bovenstaande bijzaken hebben dus invloed op de hoofdzaak: de effectiviteit van de werknemer. Door deze vrij simpele bijzaken goed op orde te hebben stimuleert het de effectiviteit van de werknemers.

(28)