Zes kostenbesparende tips voor het aanschaffen van studieboeken

Zes kostenbesparende tips voor het aanschaffen van studieboeken

Het leven is al duur genoeg, zeker nu de terrassen weer open zijn. Krijg je ook nog eens een lijst met verplicht aan te schaffen studieboeken die je, als je de prijzen bij elkaar optelt, al gauw honderden Euro’s gaat kosten. Gemiddeld is een student € 58,- per maand kwijt aan studieboeken. Is daar niet een goedkopere oplossing voor? Jazeker.

Goedkope studieboeken

De nieuwste druk van een studieboek is beduidend duurder dan een ‘verouderde’ druk. Is die oudere druk dan wel bruikbaar? Het antwoord daarop is niet eenduidig. Het ligt er aan.

Bij sommige studies gaan de ontwikkelingen in het vakgebied veel sneller dan bij andere studies. Een nieuwe druk van het studieboek zal dan ook echt nieuwe informatie bevatten. Doe je een juridische studie? Wetsartikelen e.d. veranderen vaak. Het is dan belangrijk dat je een recente druk hebt. Een studie als bijvoorbeeld natuurkunde is minder aan veranderingen onderhevig. Die wet van Ohm blijft nog wel even geldig. Inhoudelijk kun je dan wel toe met een oudere en goedkopere druk. Ook dure medische naslagwerken veranderen inhoudelijk vaak niet eens zoveel met elke nieuwe druk.

Verschil tussen oudere druk en nieuwste druk van een studieboek

Het verschil tussen de nieuwste en een wat oudere druk kan essentieel zijn. Nieuwe wetsartikelen, ontwikkelingen op ICT-gebied en gewijzigde inzichten op pedagogisch gebied kunnen een oudere druk van het studieboek onbruikbaar maken voor je tentamen.

Toch zijn er ook oude drukken studie– of managementboeken die prima bruikbaar zijn. Het verschil tussen de oude en nieuwe druk bestaat dan bijvoorbeeld alleen maar uit het verbeteren van typfoutjes of het toevoegen van beeldmateriaal. Zonde om hiervoor het nieuwste boek aan te schaffen dat zo maar 50 Euro duurder kan zijn.

In sommige gevallen is er zelfs geen enkel verschil tussen bv een vierde en een vijfde druk. De vijfde druk is dan gewoon een nadruk omdat de vierde druk was uitverkocht.

Tips om de keuze te maken tussen een eerdere druk en de nieuwste druk van een studieboek

Met deze tips kun je als het meezit flink besparen op je studiekosten:

  • Schaf niet meteen alle boeken aan zodra je je boekenlijst krijgt. Koop de boeken pas in het semester dat je ze nodig hebt. Zo verspreid je je uitgaven.
  • Stel de aanschaf, als je met het vak begonnen bent, nog heel even uit. Sommige boeken op de lijst heb je misschien helemaal niet eens nodig of volstaat een oudere druk. Wacht de eerste paar colleges af.
  • Vraag je af waar je het boek voor nodig hebt. Moet je het hele boek leren of gaat het tentamen over maar één of enkele hoofdstukken?
  • Vraag aan je docent of er een groot verschil is tussen het nieuwste exemplaar en een wat oudere druk.
  • Vraag rond bij of plaats een bericht op de Facebookpagina van je studievereniging. Ouderejaars kunnen je vaak gedetailleerd vertellen wat de verschillen per druk zijn.
  • De inhoudsopgave van een nieuwe druk kan verschillen met die van een vroegere druk. De paginanummering en misschien de hoofdstukvolgorde is anders terwijl de inhoud prima bruikbaar is. Kijk of je de inhoudsopgave van een medestudent die wel de nieuwste druk heeft kunt kopiëren.

(30)