Pagina analyse gids voor zoekmachine optimalisatie

Pagina analyse gids voor zoekmachine optimalisatie

Het is vrij eenvoudig om uw website na te lopen als een zoekmachine. Natuurlijk zijn er veel kleine factoren die we niet in kaart weten te brengen (zo’n 200) omdat ze dit geheim weten te houden. Toch is er gelukkig wat te zeggen over de belangrijkste factoren. Deze belangrijkste factoren zullen we hieronder stap voor stap behandelen:

Stap 1. Pagina inhoud nakijken

Met een spider emulator kunt u heel snel zien wat Google opneemt van uw website. Daarbij zal plaatjes en de opmaak wegvallen. Voor het beoordelen van de inhoud die via de spider emulator zichtbaar is dient u bekend te maken met de term thin content. Thin content is een begrip gebruikt voor het aanmerken van pagina’s die veel links bevatten ten op zichte van de hoeveelheid tekst. Maar ook pagina’s die simpelweg weinig woorden bevatten.

Stap 2. Pagina relevantie beoordelen

Het hebben van veel woorden is een goede stap op weg naar een betere website met meer bezoekers. Echter geeft dit geen garantie op succes omdat bezoekers en zoekmachines uw website ook beoordelen op de relevantie. Ze zoeken iets, en stellen zich de vraag: “is deze pagina het antwoord op mijn vraag” of “geeft deze website de informatie die ik zoek”.

Om dit na te gaan dient u het zoekwoord te zoeken waar uw website pagina op scoort. Daarbij gaat u de top 10 resultaten analyseren om te zien of die webpagina’s beter aansluiten op het woord waarop men zoekt. Dit kan zich bijvoorbeeld op de volgende manieren uiten:

  • De concurrent beantwoord een vrager beter;
  • De concurrent gaat dieper op het onderwerp in.

In de meeste gevallen zal dit betekenen dat u uw eigen website inhoud zult moeten aanpassen om deze beter te maken dan die van uw concurrent.

Stap 3. Populariteit meten

We blijven even in de zoekmachine resultaten. Daar kunt u namelijk zien op welke positie uw website staat. Om te weten waarom uw website niet hoog genoeg staat kunt u kijken naar de volgende punten met een hoge impact:

  • Gebruik ik het zoekwoord in het pagina adres?
  • Gebruik ik het zoekwoord in de website titel?
  • Gebruik ik het zoekwoord in de hoofdstuk namen (h1,h2, enz.)

Nadat u deze factoren bij de concurrent hebt geanalyseerd kunt u dus gedeeltelijk zien waarom uw website scoort zoals hij momenteel doet. Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel links van andere websites u website heeft. Want zoekmachines waarderen websites met meer relevante links (in hetzelfde thema) vaak hoger dan die er minder links hebben.

(111)