Van SEO naar Online Marketing

Van SEO naar Online Marketing

In de jaren 90 was zoekmachine optimalisatie relatief simpel. Voeg wat meta tags toe, verzamel wat links van ongerelateerde forums, en schrijf zo veel mogelijk content, en voor u het wist had u een hoge zoekpositie. U kunt zichzelf voorstellen dat hier flink misbruik van werd gemaakt. Links werden op grote schaal ingekocht, forums werden bestookt met reacties met links die totaal niet relevant waren voor die website. Ook werden meta tags en teksten volgestopt met zoekwoorden, en of deze nou het onderwerp van de pagina goed beschreven maakte niet uit.

Zoekmachines probeerden hier een stokje voor te steken en hebben sindsdien flinke stappen gemaakt om deze spam-achtige manier van SEO te bestrijden. Ik wil in dit artikel vooral richten op de verandering van SEO naar Online Marketing. Nu volgt een aantal onderdelen van online marketing en hoe deze zijn verbonden aan SEO:

  • PR (inbound): Vroeger werden persberichten naar journalisten gestuurd in de hoop dat deze het persbericht plaatsen op hun website, tijdschrift, krant of ander medium. Tegenwoordig communiceren bedrijven vaak nieuwe ontwikkelingen direct met hun klanten via hun eigen website. Deze artikelen zijn content, en vormen dus samen met content marketing een belangrijk onderdeel van SEO.
  • Usability optimalisatie: Als een klant op uw website was, was uw doel bereikt. Maar zoekmachines vinden het steeds belangrijker dat de bezoeker ook vind waarnaar hij/zij op zoek was. Een gebruiksvriendelijke website kan hier goed bij helpen.
  • Social Media: Social Media is op zichzelf al een bron van bezoekers, maar het is ook een factor om de authoriteit van de website mee te meten. Google maakt hier al voorzichtige stappen in door de authoriteit van een auteur te koppelen aan Google+.
  • E-mail Marketing: E-mails kunnen ook links bevatten. Een standaard link naar uw website in de handtekening van uw e-mail zorgt al snel voor een aantal extra bezoekers op uw website.
  • Buzz Marketing: Wat is er nou beter dan bezoekers en de media die uw content verspreiden zonder dat u daar zelf moeite voor hoeft te doen. Uw bereik wordt in eens een stuk groter en nieuwe bezoekers vinden makkelijker een weg naar uw website.

Het doel van SEO is uiteindelijk om meer bezoekers op uw website te krijgen. Al deze onderdelen van Online marketing hebben in principe hetzelfde doel voor ogen. Het is daarom ook niet vreemd dat veel SEO specialisten hun diensten uitbreiden met Online Marketing optimalisatie activiteiten.

(98)