Verschillende soorten sloten

Verschillende soorten sloten

Er zijn veel verschillende soorten sloten. Je kan dan denken aan deursloten of kluissloten; tegenwoordig worden ze steeds handiger. Hier zijn een paar verschillende soorten sloten.

Cilinderslot

Het cilinderslot was vooral bekend in de jaren ’80 en ’90, maar ze kwamen er al snel achter dat dergelijke sloten bijzonder makkelijk te forceren waren door inbrekers. Tegenwoordig zijn er steeds meer solide cilindersloten verkrijgbaar op het internet. Zoals de naam al zegt, een cilinderslot werkt door middel van een cilinder. Alleen op het moment dat de juiste sleutel in het slot word gestoken kan de sleutel worden gedraaid.

Hangslot

Een hangslot bestaat uit een huis en een klein metalen beugel. In het huis kan een combinatieslot, een cilinderslot of een klavierslot zijn ingebouwd.

Klinksluiting

Bij een normale klinksluiting is er een grote kans op het stuk draaien van de sluiting voor inbraak. Hiertegen is er de beveiligde klinksluiting. Deze draait in gesloten toestand door en biedt dus geen aangrijpingspunt.

Muntslot

Muntsloten vind je vaak bij kluisjes in zwembaden of kantoren. Een muntslot is te bedienen door een muntje in het muntslot te werpen (€0,50 of €1,- of €2,-). De inworp wordt na gebruik weer terug gegeven in het opvangbakje.

Cijferslot

Een cijferslot is eigenlijk gewoon een slot met cijfercombinatie. Deze cijfercombinatie kan ingevoerd worden door middel van een draaicode slot of een toets codeslot.

Codeslot

Een codeslot is bijna hetzelfde als een toets codeslot, alleen hierbij kan de code ook uit tekens en letters bestaan.

Smartphone & app sloten

Smartphone en app sloten zijn sloten die open gemaakt kunnen worden door middel van jouw telefoon of een pas. De smartphone sloten werken door middel van bluetooth. Zo is elke telefoon namelijk anders van elkaar en kan jouw telefoon alleen jouw kluisje/kast open maken.

RFID slot

Een RFID slot word vaak gebruikt op scholen, kantoren en openbare ruimtes. Deze lockers kunnen gebruikt worden voor wisselen gebruik maar ook voor vast gebruik. De gebruiker kan een pas aanbieden en dan zal er een locker voor de gebruiker geopend worden.

Deursloten & toegangscontrole

Deze sloten kan je wel vergelijken met de smartphone en app sloten. Het slot werkt namelijk hetzelfde, alleen zijn deze sloten vooral voor deuren en kasten te openen.

Tot slot

Het is zeer belangrijk voor zowel een bedrijf als privé dat alles goed op slot is met de modernste sloten, er zijn namelijk steeds meer inbraken en de inbrekers kunnen steeds meer sloten/codes makkelijker kraken. Ook ben je bij openbare ruimtes vaak zelf verantwoordelijk voor je spullen. Het is dan fijn als deze openbare plekken goede lockers hebben.

(78)