Hoe herinneren we onze dierbaren?

Hoe herinneren we onze dierbaren?

Iedereen heeft herinneringen, het proces van herinneren maakt deel uit van het geheugen. We kunnen ons geuren, beelden, geluiden, enz. herinneren. We kennen allemaal het voorbeeld dat het ruiken van een bepaalde geur ons terug brengt naar onze jeugd. De bekende typische dennengeur die ons meeneemt naar het bos waar we vroeger met onze ouders liepen, of de zeelucht die ons meteen weer meeneemt naar de lange dagen aan zee in onze jeugd. Waar we ook heel veel aan terugdenken is de tijd die we met dierbaren doorbrachten die zijn overleden. Dan kan een familielid zijn maar uiteraard ook een partner of goede vriend. We hebben diverse mogelijkheden om herinnert te worden aan een dierbare met onze verschillende zintuigen.

Visueel herinneren

Een van de bekendste manieren om herinneringen op te halen aan een dierbare is het bekijken van een foto waar hij of zij op staat. Veel mensen van wie een familielid of de partner is overleden zetten een foto neer van de overledene n de kamer om zo toch het gevoel hebben bij haar of hem te zijn. In feite helpt het kijken naar de foto ons die persoon te herinneren zoals ie was toen hij of zij nog leefde. Denk bijvoorbeeld aan het gezellig herinneringen ophalen aan die leuke vakantie door vakantiefoto’s te bekijken.

Herinneren door aanraken

urn
Ook een manier om dierbaren doe zijn overleden te herinneren is het aanraken van voorwerpen die van de overleden persoon waren. Dat kan kleding zijn maar net zo goed een gebruisvoorwerp dat die persoon veel gebruikte. Vooral kleding wordt veel gebruikt om dierbaren te herinneren, het aanraken van de kleding kan het gevoel geven dat die persoon dan toch even bij ons is. Eigenlijk is het een combinatie van aanraken en kijken om zo aan een dierbare te denken. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het bewaren van een urn en andere gedenkobjekten met daarin de as van de overledene. Mensen kunnen dat aan hun dierbare denken door naar de urn te kijken en door hem op te pakken en aan te raken.

Herinneren door middel van geur

Wat ook heel bekend is om een dierbare te herinneren is door de geur van de overleden persoon te ruiken. Toegegeven, dat klinkt wat luguber, maar we hebben het dan over de geur van de persoon die bijvoorbeeld nog in zijn of haar kleding zit. Veel mensen vinden het dan ook moeilijk om kleding van de overleden persoon weg te gooien omdat de geur van de dierbare nog sterkt in zit. Maar op den duur zal de geur verdwijnen en zal het afscheid van die persoonlijke trui of broek toch wat eenvoudiger worden.

(48)