Vier top-gitaristen

Vier top-gitaristen

Ja, ik hou wel van een lekker stukkie gitaargeweld. Als het maar technisch goed is, met wat melodie. Mijn favoriete gitaartoppers:

Brian May – Queen

Brian werd geboren op 19 juli 1947 geboren in het Engelse plaatsje Hampton vlakbij London en de gitarist van mijn favoriete band Queen. Voor die tijd speelde hij  in bands als 1984 en Smile. Een bekend feitje: Brian May ontwierp en maakte samen met z’n vader zijn eigen elektrische gitaar met als basis het hout van een oude open haard. En op deze Red Special genaamde gitaar speelt hij nog altijd.

Altijd scherp, technisch volmaakt en zeer melodisch. Beste solo? Waarschijnlijk zijn scherpe riffs aan het eind van Bohemian Rhapsody. Maar ach, er zijn zoveel juweeltjes van de hand van May terug te vinden in het repertoire van Queen. Voor mij de nummer 1.

Eddie van Halen – Van Halen

Deze Nederlands-Amerikaans gitarist was samen met zijn broer, drummer Alex, de oprichter van de hardrockband Van Halen. Vooral in de tijd dat David Lee Roth nog de zanger was, was deze band heel populair met nummers als Runnin’ with the devil en Jump.

Van Halen is echt een spectaclaire gitarist. Natuurlijk kent iedereen zijn bijzondere two-hand-tappingtechniek, maar ook zijn uitzonderlijke gebruik van de tremolo maakt dat je direct hoort als het een solo van Eddie betreft. Hij heeft veel bekendheid en waardering buiten de hardrock-wereld gekregen door zijn spectaculaire solo in het nummer Beat It van Michael Jackson.

Yngwie Malmsteen

Waarschijnlijk qua snelheid en techniek de meest spectaculaire gitarist ter wereld. Hij werd als Lars Johan Yngve Lannerbäck op 30 juni 1963 geboren in het Zweedse Stockholm. Als grote fan van andere giganten als Jimi Hendrix en Ritchie Blackmore (Deep Purple en Rainbow) maakte hij al op heel vroege leeftijd zich het gitaarspel eigen en werd vooral bekend door de fraaie manier waarop hij hardrock weet samen te brengen met klassieke muziek.

Malmsteen heeft een ongelooflijk techniek en is razendsnel met de vingers. Onnavolgbaar zou ik bijna zeggen. Een keer iets horen? Beluisteren het album Rising Force uit 1984. Zeer de moeite waard.

Frank Zappa

Deze ligt misschien iets minder voor de hand, maar Frank Zappa mag toch niet ontbreken in dit lijstje. Wellicht niet de meest toegankelijke gitarist, maar zijn eigenzinnige manier van spelen van vaak zeer complexe muziek, maken hem één van mijn favorieten. Zappa overleed in 1993 aan gevolgen van prostaatkanker.

Of je ooit zo goed zal worden als bovenstaande toppers is natuurlijk maar de vraag. Wil je een poging wagen in en woon je in (in de buurt) Amsterdam kijk dan eens naar de mogelijkheden op de website van Amsterdamgitaarles.com.

(73)