Gooi niet weg! Repareer je huishoudelijke apparaten

Gooi niet weg! Repareer je huishoudelijke apparaten

Het aantal apparaten per huishouden groeit en dus ook het elektronisch afval in Nederland. Wekelijks wordt er bijna aan 11 miljoen kilo elektrische apparaten afgedankt, waarvan veel apparaten gemakkelijk zelf te repareren zijn. Een kapot apparaat zelf repareren in plaats van afdanken zorgt ervoor dat nieuwkoop niet nodig is en dit is meestal beter voor het milieu. Waarom is dit niet altijd het geval? Sommige oude apparaten, met name koelkasten en vriezers, zijn echte energieslurpers, waardoor het niet per se milieuvriendelijker is deze te repareren. Voor de meeste huishoudelijke apparaten, jongere koelkasten en vriezers en verzorgingsapparaten geldt dat ze de laatste jaren niet veel zuiniger zijn geworden en repareren dus vrijwel altijd de beste keuze is.

Zelf een apparaat repareren

Voor het repareren van je apparaat kun je een monteur inschakelen of je kunt het natuurlijk zelf proberen. Zelf een apparaat repareren hoeft niet lastig te zijn. Het is belangrijk dat duidelijk is wat het probleem is en hoe dit verholpen kan worden. Dit is via een reparatieadvies gemakkelijk te achterhalen, waar veelvoorkomende problemen en bijbehorende oplossingen beschikbaar zijn. Blijft bijvoorbeeld de vaat koud of nat? Dan moet het verwarmingselement worden vervangen. Wanneer het probleem van je apparaat bekend is en je weet het typenummer van je apparaat, kun je gemakkelijk het juiste onderdeel voor jouw apparaat bestellen. Het typenummer bestaat vaak uit een combinatie van letters en/of cijfers die soms gescheiden zijn door een streepje (-) of een schuine streep (/) en dit nummer zorgt ervoor dat je exact weet welke onderdelen er bij het desbetreffende model horen. Kom je er zelf niet uit en wil je hulp bij je reparatie? Het is ook mogelijk om een repair café te bezoeken, waar vrijwilligers in staat zijn veel (voornamelijk kleine) apparaten te repareren.

Waarom zelf repareren?

Het repareren van bijvoorbeeld jouw vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat is een duurzame oplossing. Het verlengt de levensduur van jouw apparaat, wat de productie van een nieuw apparaat tegengaat. Met als gevolg, een besparing van een hoop grondstoffen en energiegebruik. Daarnaast is een nieuw onderdeel kopen veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuw apparaat en het geeft voldoening als jij jouw apparaat weer aan de praat krijgt. Probeer dus eerst je apparaat te repareren.

Apparaat inleveren

Wanneer jouw apparaat niet meer te repareren valt, is het van belang dat je deze op de juiste manier inlevert. Materialen van oude apparaten kunnen namelijk nog gerecycled worden. Van kleine elektrische apparaten wordt 65% gerecycled, van een wasmachine 77% en van een koelkast maar liefst 92%. Daarnaast bevatten apparaten vaak schadelijke stoffen en is het dus belangrijk om oude apparaten op de juiste manier af te danken. 

Vervang niet direct je apparaat, maar ga eerst zelf aan de slag!

(27)