Tips om een betere leider te zijn

Tips om een betere leider te zijn

Iedereen is bedoeld om te leiden op zijn eigen manier. Of het nou als voorbeeld of als kapitein is. Beide zijn van belang. Hier zijn enkele tips om je leidinggevende kwaliteiten te verbeteren.

De weg bewandelen

Als leider spreken je acties voor zich. Als je teamgenoten jou hard aan het werk zien, worden ze gemotiveerd om ook hard te werken. Als dat niet zo is, zullen ze zien dat het acceptabel is om ook niet goed hun best te doen en dat doen ze dan ook niet. Leiders doen altijd hun best en proberen altijd anderen te motiveren.

Zeg het niet, doe het.

Het is een ding om te zeggen dat je iets gaat doen, maar iets anders als je het ook daadwerkelijk gaat doen. Als je echt een leider bent, is het niet nodig om anderen te vertellen wat je gaat doen. Als je gewoon je werk doet en het beste voorbeeld tegenover anderen bent, zullen je teamgenoten je woorden niet nodig hebben om je daden te bevestigen.

Wees een goede luisteraar.

Waarschijnlijk had je niet verwacht dat luisteren betrekking heeft tot leiderschap. Het is echter een ongelooflijk groot onderdeel van de verantwoordelijkheid van een leider. Leiders moeten de gedachten en gevoelens van de mensen die ze leiden begrijpen. Middels een cursus kunt u zichzelf hier extra in verbeteren zodat het luisteren nog beter zal gaan. Zodra ze in staat zijn om dit te doen, kunnen ze de nodige wijzigingen maken en de groep in de juiste richting leiden.

Vraag jezelf dus af:

  • Kijken mijn teamgenoten naar mij op?
  • Kunnen mijn teamgenoten mij vertrouwen?
  • Komen mijn teamgenoten vaak naar me toe als ze vragen of problemen hebben?
  • Doe ik wat ik zeg dat ik doe?
  • Valt mijn leiderschap uit te breiden?

Als je al deze vragen beantwoord hebt, ben je al een leidende kracht voor je team. Verwacht ook niet dat je in een minuut een leider kan worden. Je hoeft niet de snelste, sterkste, hardste of zelfs de beste speler te zijn. Je moet gewoon een persoon met een positieve invloed zijn.

(286)