Medische specialist gaat de grens over

Medische specialist gaat de grens over

De medische wereld is niet makkelijk te betreden in Nederland. Specialisten en verpleegkundigen vertrekken daarom ook massaal naar het buitenland om daar een baan te vinden. Door de bezuinigen in de gezondheidszorg zijn veel mensen hun baan verloren.

Waar veel medische studenten graag een buitenlandse stage vinden, zal het voor menig medisch opgeleide niet het doel zijn geweest uiteindelijk werk te zoeken in het buitenland. Waar in het verleden baanzekerheid in de gezondheidszorg nog geldend was, wordt het steeds moeilijker om nu aan de bak te komen. Binnen een aantal specialismes is het op dit moment al crisis, maar de verwachting is dat dit gaat uitbreiden de komende jaren.

Nederlands medisch personeel gewild in buitenland

Niet alleen in Nederland is de vergrijzing hoog. Omringende landen krijgen de komende jaren steeds meer te maken met ouderen die zorg nodig hebben. Door de vergrijzing neemt niet alleen het aantal ouderen toe, maar het aantal specialisten en ander personeel in de gezondheidszorg neemt af door pensioen. In landen als Duitsland, Frankrijk, België, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Caribisch Nederland, Canada en Abu Dhabi is er grote vraag naar specialisme in de gezondheidszorg. Door weinig opgeleide nieuwe specialisten zien deze landen de komende jaren problemen in de gezondheidszorg ontstaan.

Op de Internationale Emigratie Beurs kwamen dan ook 30 internationale ziekenhuizen en andere zorginstellingen die op zoek waren naar geschikt personeel. In Nederland is de kennis en deskundigheid van medisch personeel goed. Hierdoor zijn ze in het buitenland veel op zoek naar jonge specialisten die het wel zien zitten om over de grens te gaan werken. Voor de Nederlanders is dit een positief teken. Zeker als we kijken naar het banenaanbod in eigen land in de gezondheidszorg. Medisch personeel hoeft zich niet perse om te scholen maar heeft de keuze om naar het buitenland te gaan. Uiteraard is dat voor sommigen geen optie, maar voor diegene die een roeping heeft gevonden in het vakgebied kan het een goede uitweg zijn.

(139)