Tips bij het kopen van een vakantiehuis

Tips bij het kopen van een vakantiehuis

Van de 110.000 vakantiehuizen die Nederland telt staan er 8.000 te koop. Dat is een flink aantal, ondanks dat de huizenmarkt weer overeind aan het krabbelen is. Als je voornemens bent een vakantiehuis te kopen, bedenk dan goed dat je hem op dit moment niet snel zal verkopen. Uiteraard hangt het van een aantal factoren af hoe snel je hem kwijt zult zijn.

Lang te koop

In het jaar 2000 werd een vakantiehuis in Nederland gemiddeld na zo’n 2,5 maand verkocht. Negen jaar later was deze periode al verlangt naar een gemiddelde van ruim een jaar en vandaag de dag duurt het gemiddeld een jaar en vier maanden voordat er een ‘Verkocht’-bordje in de tuin van een vakantiehuisje staat. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je je vakantiehuis nooit voor een goede prijs kunt verkopen, want dit is al jarenlang vrijwel stabiel gebleven per vierkante meter. Het nam vanaf 2011 een klein beetje af en vandaag de dag is de verkoopprijs maar een tiende naar beneden gezakt.

Huren is hipper

Het is niet vreemd dat de vakantiehuizenmarkt in Nederland niet echt booming business is, want tegenwoordig is het veel hipper om een paar keer in het jaar een keer via AirBnB bij mensen thuis te logeren of aan woningruil te doen. Huren van bijvoorbeeld een vakantiehuis in Portugal zoals het moderne Casafontelheira is hipper dan kopen, want het geeft je veel meer vrijheid.

Oude meuk

Per jaar worden er gemiddeld 1.500 vakantiehuisjes gebouwd in Nederland, hoewel dat in de afgelopen jaren iets is verminderd. Mensen zijn snel geneigd om een nieuwbouw huisje te huren, maar de oudere vakantiewoningen zijn niet erg in trek. Mensen die in bezit zijn van een nieuwbouw vakantiehuis hebben veel kans om er relatief snel rendement uit te halen ook rekening houdend met het feit dat verhuurinkomsten vrij zijn van belasting voor particulieren. Het kan dus een interessante belegging zijn.

De plek

Wil je een vakantiehuisje kopen, dan is het huisje zelf even belangrijk als de plek waar het staat. Het moet in een mooi park staan met een mooi zwembad, sauna en een leuke speeltuin voor de kinderen. Vakantiewoningen op de Waddeneilanden of aan de Noordzeekust zijn zeer gewild, maar het verhuren of verkopen van huisjes op het boerenland van Groningen wordt moeilijker.

(132)