Door timemanagement productiviteit als manager verhogen

Door timemanagement productiviteit als manager verhogen

Timemanagement is een discipline die men helpt met het afkrijgen van taken. Door timemanagement toe te passen leer je prioriteiten op de juiste manier te stellen en zal je makkelijker de taken af krijgen door het aanbrengen van een aantal principes die zorgen voor minder afleiding tijdens het werk. Hier staan een aantal belangrijke timemanagement tips die je een heel eind op weg kunnen helpen bij effectiever werken.

Maak gebruik van een wachten op lijstje

In een team werken heeft veel voordelen. Je kan namelijk gebruik maken van elkaars expertise. Als je wacht tot iemand anders een bepaalde taak af krijgt is het verstandig om het taakje in een wachten op lijst te zetten. Kijk aan het eind van de week je wachten op lijstje door om te kijken of je verder kunt met bepaalde taken waarop je hebt gewacht.

Coachen als leidinggevende

Als leidinggevende kun je bijvoorbeeld ook een opleiding tot coach volgen om zo beter je werknemers aan te kunnen sturen. Als de productiviteit van de werknemers namelijk hoger wordt heb je meer tijd over als leidinggevende waardoor je eigen productiviteit dus ook zal toenemen.

Zet alleen taken met een deadline in je kalender

Een kalender gebruiken is erg handig, maar wordt minder effectief als het vol komt te staan met taken die niet geboden zijn aan een bepaalde tijd of datum. Zet daarom alleen tijd-specifieke taken in je kalender zodat je het overzicht behoudt in je kalender.

Houdt wekelijks overzicht

Kijk aan het eind van de week al je taken door en streep de taken af die af zijn of niet meer van toepassing zijn. Zo houdt je het overzicht en kan je de volgende week met een frisse start beginnen. Als je niet wekelijks je inbox volledig opschoont en je takenlijst op orde brengt, zal je snel het overzicht verliezen en verlies je zo ook aan productiviteit.

Gebruik één te doen lijstje voor alles

Door slechts één te doen lijstje te gebruiken voor zowel werk als privé taken is het makkelijker om het overzicht te behouden op alles wat gedaan moet worden. Ook helpt het je taken in perspectief te zien van alles wat er gedaan moet worden. Doordat je vaker je takenlijst op het werk gebruikt wordt je ook dagelijks herinnerd aan de taken die je thuis hebt liggen.

Een lege inbox

Een lege inbox is van groot belang voor timemanagement. Als je inbox niet leeg is kan het maar zo zijn dat er nog een aantal taken in je inbox liggen. Dit kan onrust geven en zorgt voor minder overzicht. Zorg dus dat je pas van je werk vertrekt als je inbox leeg is. Zo kan je met een gerust hart vertrekken en ben je op de hoogte wat je de volgende dag te wachten staat.

Schrijf alles wat je nog moet doen op

Door alles op te schrijven wat je nog moet doen kan je je hoofd leeg maken. Dit zorgt voor meer rust en zekerheid dat je niets vergeten bent. Door alles op te schrijven krijg je minder stress die veroorzaakt wordt door het gevoel dat je mogelijk iets belangrijks vergeten bent.

(27)