Contactarmoede tijdens corona 

Contactarmoede tijdens corona 

De Lockdown weer verlengd. Door de lang durende coronacrisis vindt een steeds groter deel van ons leven online plaats. Ongemerkt is er steeds meer afstand tussen mensen gekomen, terwijl contact en aanraking noodzakelijk zijn om je goed te voelen. Massage helpt om te herstellen en zodra de maatregelen versoepelen zouden alle massagepraktijken langer open moeten.

Er is het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis wel heel veel gebeurd. De zorg raakte zwaar belast, de samenleving ging op slot en er was verdriet en eenzaamheid. Aan de andere kant is er ook saamhorigheid, doorzettingsvermogen en rust.

Afstand

Hoe het ook zij, de anderhalvemetersamenleving heeft in meerdere opzichte afstand geschapen. We hebben afstand moeten nemen van wat we gewend waren, van onze routine. We moesten letterlijk afstand nemen van elkaar en steeds meer zaken online regelen, steeds meer digitaal en steeds minder ‘in real life’. Werk, zaken, boodschappen, winkelen, vermaak, muziek, optredens en sociaal contact. Allemaal online. Maar toch blijft het dun, het is niet helemaal echt. Het blijft op afstand.

Vlak

Wanneer je tussendoor in de gelegenheid bent geweest om  fysiek sociaal contact te hebben met bekenden, met collega’s of bij een ander samenzijn, als je iets cultureels hebt gedaan, een museum bezocht of een concert, pas dan merk je hoeveel meer mens zijn is. Pas dan besef je hoe vlak, het online leven is. Noodzakelijk, goed dat het er in deze crisis is, maar vlak.

Contact is nodig

De afstand is ongemerkt steeds verder in ons leven geslopen en wanneer die even weg is, pas dan merk je het verlies van wat normaal was. Nabijheid, kunst, grapjes, lichaamstaal, aanraking en een knuffel. Eigenlijk hebben we contactarmoede opgelopen tijdens corona.

Contact is nodig voor je welbevinden. Aanraking is van vitaal belang om je als mens goed te voelen. “En wat mis ik in deze tweede Lock down het masseren op de zaterdagen.” Zegt Jan de Groot, masseur in Leiden. “Ik besef meer dan eens hoe belangrijk dit werk is en besluit om zodra het weer mag mijn praktijk Massage Leiden het hele weekend te openen. Hopelijk treffen we elkaar snel!”

(77)