Zomervakantie in Kroatië? Dit zijn de must-sees!

Zomervakantie in Kroatië? Dit zijn de must-sees!

Een mediterraan klimaat, de azuurblauwe Adriatische Zee, prachtige natuurparken, de Italiaanse keuken en de ongekend vriendelijke lokale bevolking. Niet voor niets is een vakantie naar Kroatië al de laatste jaren een belangrijke reden dat Nederlanders hun auto parkeren parkeren bij Schiphol. Hrvatska kent vele schitterende bezienswaardigheden. Of je nu het toeristische Istrië bezoekt, verder naar beneden gaat richting Split en Dubrovnik of juist naar de door oorlog getekende binnenlanden trekt: de volgende hoogtepunten mag je niet overslaan!

De Plitvicemeren

Nationaal Park Plitvice is zonder te overdrijven betoverend. Je kunt gewoon niet geloven dat dit alles door de natuur ontstaan is. Aan het immense park, met meer dan vijftien verschillende meren en tientallen indrukwekkende watervallen, is geen mensenhand te pas gekomen. Oké, er zijn looppaden aangelegd om de drommen toeristen veilig te laten genieten van al het moois. De Veliki Slap – Grote Waterval – is waarschijnlijk hét hoogtepunt. Vanaf liefst 78 meter hoogte stort het water langs een imposante rotswand naar beneden.

Krka-watervallen

Op zo’n twee uur ten zuiden van Plitvice ligt Nationaal Park Krka. Hier tref je diverse watervallen aan, waarvan je mond zal openvallen. Krka kun je ook uitstekend op een snikhete dag bezoeken, aangezien het in enkele meren in het park toegestaan is om te zwemmen. Zo kun je even afkoelen, waarna je verder geniet van dit fraaie natuurgebied nabij Split.

De markt van Split

Ben je een liefhebber van markten en kun je eindeloos rondstruinen? Dan kun je in Split je hart ophalen! Op de dagelijkse markt vind je natuurlijk groenten, fruit en ook veel vis. Maar bovenal worden er leuke souvenirs en sieraden van lokale makelij verkocht. Reken maar niet dat je na een uurtje alweer klaar bent. De markt kent meer dan honderd kraampjes en wordt omgeven door gezellige restaurantjes. Vanaf een terrasje op de boulevard geniet je van het uitzicht dat de Adriatische Zee je biedt.

Het Amfitheater van Pula

In de toeristische regio Istrië bezoeken vele Nederlanders de gezellige stadjes Poreč, Rovinj en Pula. In Pula, gelegen in de zuidelijke punt van Istrië, vind je het kolossale amfitheater. Het Romeinse theater is meer dan tweeduizend jaar oud en oogt nog imposanter dan het al is, doordat het op een heuvel staat. Uniek is dat alle vier de torens en de drie verdiepingen intact gebleven zijn. In de Romeinse tijd vonden er gladiatorengevechten plaats en vele ter dood veroordeelde gevangenen vonden er hun Waterloo. Deze gevechten worden in de zomer regelmatig nagespeeld, een aanrader! Verder worden er tegenwoordig af en toe concerten gegeven. Sterren als Elton John, Sting en Luciano Pavarotti traden er reeds op.

(35)