Graszoden voor in de tuin

Graszoden voor in de tuin

Wanneer je een nieuwe tuin aan wilt liggen, zijn er genoeg keuzes waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan grind, tegels, hout of gras. Op het gebied van gras zijn er ook verschillende opties beschikbaar. Kies je bijvoorbeeld voor het leggen van graszoden of ga je graszaad zaaien? In dit artikel lees je alles over het leggen van graszoden en het zaaien van graszaad. Ook vind je de voor- en nadelen van beide mogelijkheden. Beide mogelijkheden leveren mooie grasmatten, maar er zitten verschillende verschillen tussen beide opties.

 

Graszoden en graszaad?

Wat zijn graszoden eigenlijk? Een graszode is een lange, dunne plak gras. Een graszoden bestaat uit een laag grond, een laag wortels en een laag grassprieten. Het kweken van graszoden is een langdurig proces. Het duurt maar liefst 12 tot 14 maanden voordat de graszoden volgroeid genoeg zijn om geoogst te worden. De graszoden moeten erg sterk zijn, omdat ze op een ander stuk grond door moeten groeien. Wanneer je graszoden in de tuin gaat aanleggen, heb je direct een prachtige grasmat in de tuin liggen.

 

Graszaad is een heel anders iets dan graszoden. De naam zegt het al, zaad van gras. Wanneer je graszaad gaat planten, kunnen de zaadjes in de grond ontkiemen en groeien langzaam op tot een mooie grasmat.

 

Voor- en nadelen

Uiteraard hebben beide opties zo zijn voor- en nadelen. Ten eerste, wanneer je graszoden aan gaat leggen heb je direct een mooie grasmat in de tuin liggen. Ten tweede, vogels zijn dol op graszaad en kunnen de zaadjes gemakkelijk uit de grond pikken. Hierdoor kunnen er verschillende kale plekken in jouw tuin ontstaan. Dit is bij het aanleggen van graszoden niet het geval. Ten derde, door de sterke wortellaag van de graszoden is het voor onkruid erg moeilijk om tot het oppervlak te komen. Dit is bij graszaad makkelijker.

Nu je de voor- en nadelen van beide opties gezien hebt, kun je nu je keuze maken. Graszoden zijn gemakkelijk te kopen bij een tuincentrum. Je kunt ook graszoden bestellen, bij een specialist in graszoden.

(106)