Een duurzame toekomst?

Een duurzame toekomst?

De toekomst van de mensheid ziet er niet zo rooskleurig uit; er is veel vervuiling, fossiele brandstoffen raken op en de zeespiegel stijgt in een snel tempo. De westerse wereld pikt deze signalen op en probeert te werken aan een duurzamere samenleving. Een samenleving die ook nog goed wordt achtergelaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Veel onderontwikkelde landen kunnen niet deelnemen aan dit proces. Dit omdat zij zelf onder een te lage levenstandaard leven om hier rekening mee te houden.

Voor de wereld in zijn geheel is dit eigenlijk maar goed ook. Het is namelijk zo dat als heel de wereld dezelfde consumptie standaard heeft als de Verenigde Staten, er zes planeten nodig zijn om in deze vraag te voorzien. Dit is natuurlijk onmogelijk.

Een ander land dat begint op te komen voor een duurzame samenleving is China. Een onverwachte zet? Nee, totaal niet. China ervaart door zijn enorme economische groei ook negatieve effecten. Zo is het al moeilijk om schone lucht in te ademen in Hong Kong door al de vervuiling van de fabrieken. China is daarom massaal begonnen met het produceren van goedkope zonnepanelen. Dit is een verstandige zet aangezien ze momenteel worden gezien als na-apers van het westen. De innovatie komt nog steeds uit de Verenigde Staten en Europa, daar willen ze nu verandering in brengen. China probeert in een rap tempo grote velden met zonnepanelen uit de grond te stampen om zo het westen in te halen.

In Europa zijn bedrijven vooral gefocust op zonnepanelen informatie. Hiermee wordt bedoelt, de systemen die bijkomend worden geleverd bij de zonnepanelen. Er zijn veel zonnepanelen die geleverd worden met systemen die kunnen voorspellen wat de zon instraling gaat worden en daarop inspelen door de zonnepanelen bijvoorbeeld naar de zon toe te draaien.

Met deze technologieën moet het westen voorblijven op China om te zorgen dat zij in de globalisatie van de komende decennia nog genoeg welvaart creëren. Een pittige taak.

(119)