Voorkom dat je tafeltextiel krimpt in de was

Voorkom dat je tafeltextiel krimpt in de was

Je hebt tafellinnen of tafelkleden gekocht, bent daar dolblij mee, maar wordt na een eerste wasbeurt teleurgesteld: je nieuwe tafelkleed, linnen servet of tafelloper is enorm gekrompen en past daarom helemaal niet meer zo mooi op je tafel als eigenlijk de bedoeling was. Vervelend, zeker wanneer je je tafellakens online op maat hebt besteld, en deze dus na één wasbeurt onbruikbaar is geworden. Hieronder lees je het hoe komt en hoe je het voorkomt.

Welke stoffen tafellakens krimpen eigenlijk? En hoe komt dat?
Vrijwel alle stoffen die natuurlijke vezels bevatten, krimpen in de was. Deze stoffen zijn onder andere de meest voorkomende zoals katoen, linnen en wol. De waarschijnlijke reden dat krimp zich voordoet is omdat de stoffen in elkaar worden gedraaid en vervolgens flink worden uitgerekt. Daardoor ontstaan lange draden, spinnen genoemd. Wanneer deze spinnen in aanraking komen met (warm) water, zullen ze trachten terug te gaan naar hun oorspronkelijke (dus niet uitgerekte) vorm. Uw tafeltextiel, wat ook vervaardigd is uit die spinnen, zal dan krimpen. Een tweede reden voor krimp is: het draaien van de wasmachine of wasdroger. Door het continue bewegen treedt hetzelfde effect op als wanneer stof in aanraking komt met water: het inklinken van de vezels waardoor het gehele tafelkleed of tafelloper kleiner wordt.

Hoe voorkom je dat tafellinnen en tafellakens van katoen/linnen krimpen?
De beste oplossing om katoen- of linnenkrimp te voorkomen is ontzettend eenvoudig: de eerste keer wanneer je je nieuwe tafelkleed, tafelloper of andere product gaat uitwassen, zet je het vooraf eerst ongeveer 12 tot 18 uur in een bak met koud water. Bij dat water doe je niets, dus ook géén wasmiddel. Krimp wordt dan ten zeerste beperkt.

Hier kun je kwaliteits tafellinnen en tafelkleden online bestellen:
Ook niet onbelangrijk is de kwaliteit van de tafellakens die je bestelt. Vaak zien we dat hoe goedkoper het linnen of katoen is, hoe meer het krimpt tijdens een (eerste) wasbeurt. Webshop voor het bestellen van tafellinnen online, Cottona.nl, won in 2011 de Nationale Thuiswinkel Award voor beste webshop. Het bedrijf adviseert online per productgroep met hoeveel krimp je rekening moet houden. Een voorbeeld: je gaat tafellakens online op maat bestellen, uit Cottona’s feestcollectie. Die maat is 100 x 100 centimeter. Er wordt geadviseerd rekening te houden met een krimp van 1-3%. U kunt dan beter uw tafelkleed bestellen in 102 x 102 centimeter. Zo is de kans dat uw product na de eerste wasbeurt nog steeds helemaal naar wens is veel groter. Ons advies is daarom altijd: ben niet té precies met de afmetingen, net zoals bij kleding. Dan komt het u duur en zuur te staan.

(1456)