Let hierop bij de aanschaf van een piano

Let hierop bij de aanschaf van een piano

Een piano is geen aankoop die je dagelijks zult volbrengen. Sterker nog, een piano schaf je vaak eenmaal aan waarmee je er jaren veel plezier van kunt hebben. Doordat een piano vaak volledig bestaat uit natuurlijke materialen, net zoals de meeste andere instrumenten, heeft ook een piano niet het eeuwige leven. Wanneer je op zoek bent naar een piano kijk je vaak naar dat ene model, dat ene geluid en die prachtige sierlijke poten. Help! Welke piano kopen? Wist je dat er een groot verschil is in klank, kwaliteit en prijs? Hieronder hebben we wat tips uitgeschreven om jouw zoektocht wat makkelijker te maken.

Haastige spoed is zelden goed

Eén van de belangrijkste tips die je kunt opvolgen is om de tijd te nemen bij de aanschaf van jouw piano. Probeer goed de tijd te nemen en te bedenken wat je wilt alvorens je een piano van misschien wel tienduizenden euro’s wilt aanschaffen. Neem een (digitaal) kijkje bij diverse piano bedrijven en niet bij de eerste de beste pianoboer om de hoek. Door bij verschillende winkels te kijken krijg je een goed idee van de waarde van een piano. De piano die je gaat kopen zal immers jaren in huis staan en moet daarnaast ook een instrument zijn die uitnodigt om op te spelen. De keuze van de piano is ook afhankelijk van de ruimte. Een vleugel is bijvoorbeeld een prachtig instrument maar neemt veel ruimte in beslag. Een piano daarentegen is een stuk kleiner en kun je in elke woning wel een mooi plekje voor vinden. Kortom: de aanschaf van een piano is een investering en daarom extra goed hier de tijd voor te nemen.

Nieuw of tweedehands aanschaf

Piano’s zijn helaas geen goedkope instrumenten en we begrijpen dat niet iedereen zomaar een nieuw exemplaar kan aanschaffen. Afhankelijk van je budget kun je op zoek gaan naar een nieuw of tweedehands instrument. Let hierbij wel goed op de conditie. Bij tweedehands instrumenten is er een kans dat er vocht, tocht en vuil bij is gekomen wat invloed heeft op het instrument. Ook is goed onderhoud van belang waarbij het verstandig is om altijd even te checken of de piano altijd goed is onderhouden. Wanneer je zelf nog niet kunt spelen kun je even chromatisch alle toetsen indrukken, waarbij je snel een idee krijgt van het geluid en of alle toetsen werken.

Laat je goed adviseren

Expertise is te koop! Zo ook bij de aanschaf van je eerste piano. Door een piano vakman erbij te halen weet je vrijwel zeker dat je geen miskoop zult doen. Zo kun je je wensen, grootte en natuurlijk het budget doorgeven waarbij ze vaak met iets passend aanbod zullen komen. Vaak kan de verkoper ook een stukje spelen waardoor je gelijk kunt zien of de piano volgens jou mooi klinkt en voldoet aan de voorwaarden die je hebt gesteld. Houd je bijvoorbeeld meer van warme klanten of juist van helder en transparant? Vaak kun je in een pianozaak deze klankkleuren beluisteren en op basis daarvan je keuze maken. Succes en alvast veel speelplezier!

(31)