Hoeveel kost muurisolatie?

Hoeveel kost muurisolatie?

Isolatie verhoogt de waarde van je huis en zorgt voor comfort. De kosten voor het installeren van nieuwe, of het verbeteren van oude isolatie, worden vaak snel terugverdiend door het verlagen van je energierekeningen. Het toevoegen van muurisolatie is net zo belangrijk om energie te besparen. Lees hier welke kosten je kunt verwachten voor het isoleren van je muren.

Soorten muurisolatie

Er zijn verschillende opties als het gaat om muurisolatie materialen. Welke soort het beste is voor je woning, hangt af van de vraag welke r-waarde je project vereist en welke installatieprocedures beschikbaar zijn voor een bepaald project. De R-waarde is een getal dat wordt geassocieerd met het isolerend vermogen van een materiaal. Hoe hoger het getal, hoe meer isolatie het biedt.

Spouwmuurisolatie

Glasvezelisolatie

Glasvezelisolatie is het meest voorkomende isolatiemateriaal voor woningen. Muurisolatie van glasvezel is verkrijgbaar op rol, in vleermuizen of in geblazen vorm. De R-waarde varieert van 8 – 10 cm dikte. Ingeblazen glasvezelisolatie is een iets betere isolator dan rollen of platen.

Minerale Wol Isolatie

Minerale wolisolatie bestaat uit steen, mineralen, glas en industriële bijproducten die zijn gesmolten en samen verwerkt tot een geweven materiaal met fijne luchtholten. Rockwool is een veelgebruikte merknaam voor minerale wol. Toepassingen voor muren zijn onder meer rollen, matten en ingeblazen vormen.

Spuitschuimisolatie

Spuitschuimisolatie is een hard isolatieproduct dat ontstaat door een chemische reactie die plaatsvindt op het moment van installatie met behulp van een spuitpistool en apparatuur. Het wordt rechtstreeks in de spouwmuren of op gemetselde oppervlakken aangebracht. De opties omvatten types met gesloten en types met open cellen en hebben verschillende kwaliteiten en toepassingen..

Cellulose-isolatie

Cellulose-isolatie voor muren is een inblaas product dat bestaat uit fijn versnipperde papierproducten. Het bevat meestal een hoog percentage gerecycleerde materialen. 

Buiten- en Binnenmuur isolatie

Bij  binnenmuurisolatie wordt een spouw aangebouwd aan de binnenzijde wat wel ten koste gaat van woonruimte. Buitenmuurisolatie krijgt een extra laag isolerende bescherming. Voor de buitenmuur isolatie zie bovenstaande spouwmuurisolatie methoden.

Schuimplaatisolatie

Harde plaat isolatie kan worden gemaakt van een aantal verschillende materialen, diktes en combinaties. Deze worden allemaal aangeduid als schuimplaat isolatie. Ze worden meestal tegen een buitenwand geïnstalleerd en hebben een breed scala aan r-waarden. De afwerking van de geïsoleerde buitenmuur wordt afgezet met gevel bepleistering.

Kosten muurisolatie

De constructie of verbouwing die je uitvoert, bepaalt je isolatiemogelijkheden en de kosten voor het aanbrengen van muurisolatie. Een nieuwbouwproject, zoals een nieuw huis of een aanbouw, staat het gebruik van elk type isolatie toe. De grootste variabele bij nieuwbouw zijn de materiaalkosten. Bij een verbouwing zijn de soorten isolatie en de toepassingen beperkt tot de hoeveelheid muur spouw die toegankelijk is. Arbeid is de grootste prijsfactor die de isolatiekosten voor verbouwingen beïnvloedt.

Spouwmuurisolatie kosten

Geschatte spouwmuurisolatie kosten per vierkante meter

  • Glasvezel of minerale wol isolatie 15 – 20 euro m²
  • Spuitschuim isolatie 25 – 30 euro m²
  • Cellulose isolatie 20 – 25 euro m²

Buitenmuur isolatie kosten

Geschatte buitenmuur isolatie kosten

  • Schuimplaatisolatie 40 – 50 euro m²

Kosten vervanging muurisolatie

Het slopen en verwijderen van de bestaande isolatie zal de projectkosten aanzienlijk opdrijven. De arbeidskosten van een aannemer voor normale sloopwerkzaamheden variëren van 80 tot 120 euro per uur plus verwijderingskosten. 

Oude isolatie bevat vaak asbest. Als dat het geval is in je huis, zal asbestsanering nodig zijn. Het inhuren van een asbestsaneerder is duur en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de situatie. Zelfs doe-het-zelf asbestverwijdering kan vele honderden euro’s kosten.

(61)