Tips voor het strijken van een t-shirt

Tips voor het strijken van een t-shirt

Je kent het wel; je pakt een t-shirt uit de kast maar hij zit vol met kreukels. Niet echt wat je van plan was om aan te trekken naar dat leuke feest die je die avond hebt. Hoe je wel goed voor de dag kunt komen is door het t-shirt te strijken, zodat hij er weer presentabel uitziet. Een shirt zonder kreukels ziet er een stuk netter uit waardoor jij je zelfverzekerder voelt over jezelf en dus beter voor de dag komt. Lees hier hoe je stap voor stap een t-shirt strijkt.

Stap 1: de temperatuur instellen

Voordat je daadwerkelijk gaat strijken is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. T-shirts worden tegenwoordig van allerlei verschillende materialen gemaakt, waardoor het lastig is om de juiste temperatuur te achterhalen. Vaak staat de temperatuur in het label in het t-shirt. De temperatuur staat vaak met stippen aangegeven. Deze stippen geven de warmte aan waarop het shirt gestreken moet worden. Als er 1 stip staat kun je het beste koud strijken, bij 2 stippen moet je warm strijken en bij 3 stippen kun je het beste heet strijken. Tevens is er een icoontje met een kruis door het strijkijzer. Dit betekent dat je het shirt niet mag strijken.

Stap 2: buiten- of binnenkant strijken?

Vaak wordt aangeraden om de binnenkant te strijken. Dit wordt aangeraden, zodat de shirt zijn kleur goed behoudt. Als het shirt bedrukt is, kun je sowieso beter de binnenkant strijken zodat de bedrukking niet wordt aangetast. Dus over het algemeen wordt het aangeraden om jouw shirts aan de binnenkant te strijken.

Stap 3: het strijken

Nu je alle randvoorwaarden weet, kun je beginnen met het strijken. Het is altijd slim om met de body van het t-shirt te beginnen en pas later de mouwen te doen. Trek het shirt dus eerst over de punt van de strijkplank met de hals aan de spitse kant van de strijkplank. Vervolgens trek je het shirt strak en kun je er met de strijkbout overheen gaan, zodat de kreukels er goed uit gaan. Let er wel op dat je niet te lang met je strijkbout op één punt blijft staan. Als je dit wel doet kun je brandplekken veroorzaken op het shirt. Als je de volledige voor- en achterkant glad hebt gestreken kun je de mouwen gaan strijken. Trek allereerst de mouwen strak en strijk vervolgens de voor- en achterkant, zodat beide zijden glad en kreukvrij zijn.

Wil het de eerste keer nog niet zo goed lukken? Ook met strijken geldt het gezegde: oefening baart kunst. Dus blijf vooral oefenen met het strijken en je zult zien dat het steeds beter gaat.

 

(325)