Weetjes over slapen

Weetjes over slapen

Slapen is iets wat we allemaal doen, al zijn we er niet allemaal even goed in. Je hebt je slaap hard nodig, want tijdens je slaap repareert je lichaam zichzelf en kan het zich helemaal opladen voor de volgende dag. Je slaapt ongeveer een derde deel van je leven, daarom is het misschien wel leuk om iets meer te weten te komen over slapen. In dit artikel worden er daarom weetjes toegelicht over slapen en daarbij wordt wat slaapadvies gegeven.Slapen

Minder slaap, meer rimpels

De term “schoonheidsslaapje” komt ergens vandaan. Een slaaptekort is namelijk slecht voor je gezondheid en vergroot de kans op allerlei problemen. Een chronisch slaaptekort kan zelfs lijden tot hartfalen. Dit heeft natuurlijk niets met schoonheid te maken, maar een minder bekend feit is dat slaaptekort het ontstaan van fijne rimpeltjes in het gezicht bevordert. Bij een gezonde verhouding tussen het aantal uren dat je per nacht slaapt en wakker bent wordt een deel van de normale huidveroudering ‘s nachts weer hersteld, bij een slaaptekort wordt dit proces dus verstoord.

Gewicht

Bij een slaaptekort neemt de kans op overgewicht toe. Een slaaptekort verstoort de stofwisseling waardoor de hormonen greline en leptine uit balans raken. Greline zorgt ervoor dat je trek krijgt in eten en leptine vertelt je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Slaaptekort verstoort deze balans waardoor je eetlust toeneemt en waardoor je minder snel het gevoel krijgt dat je vol zit.

Veel daglicht

Overdag is het belangrijk dat je genoeg daglicht ziet, dit zorgt er namelijk voor dat je het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Melatonine is het stofje wat ervoor zorgt dat je je ‘s avonds moe gaat voelen. Vooral in de winter is het belangrijk om blootgesteld te worden aan daglicht. Zorg er ook voor dat fel licht in de avond de productie van de melatonine afremt.

Slecht geheugen

Je herkent het misschien zelf wel, wanneer je een nachtje slecht geslapen hebt is je geheugen niet optimaal meer. Wanneer je dus voor langere tijd last hebt van een slaaptekort kun je je vast wel indenken wat dit met je geheugen doet.

Uitslapen helpt niet

Wanneer je een nacht slecht hebt geslapen zul je misschien de neiging hebben om de dag erop uit te slapen. Dit helpt vaak niet, door uit te slapen mis je daglicht en slaap je tot later op de dag. Dit zorgt ervoor dat je dan ‘s avonds weer niet moe bent.

Lang slapen is daarbij ook niet gezond. Zowel een slaaptekort als een teveel aan slaap kunnen klachten veroorzaken.

 

(122)