Proces van erfrecht

Proces van erfrecht

Het liefst denkt nog niemand na over de dood, toch zou dat wel moeten. Dit is namelijk een heel handig iets. Wanneer je je bedenkt wat er allemaal na de dood geregeld en gebeurd moet worden, kan dit voor jouw erfgenamen een grote last van hun schouders halen. Het zou jezelf ook een vorm van rust kunnen geven wanneer je alles al bedacht en uitgestippeld hebt.

Voorafgaand het overlijden

Voorafgaand het overlijden kun je heel veel regelen. Veel mensen schrijven dingen op of maken een testament aan met een notaris. Dit voorkomt namelijk dat de nabestaanden kunnen gaan discussiëren of ruzie krijgen over bepaalde onderwerpen. Jij zet jouw wensen op papier. Een uitvaartverzekering afsluiten is ook geen slechte idee, hierdoor laat je jouw nabestaanden geen onverwachte kosten maken. Mocht je al weten dat iemand binnen jouw familie binnenkort komt te overlijden? Bespreek verschillende zaken met deze persoon, dat is helemaal niet gek om te doen, maar wel nodig.

Het overlijden

In een verklaring van erfrecht staat wie er overleden is, of er een testament is en wat er in het testament staat. De notaris stelt een verklaring van erfrecht op. Wanneer er een familielid komt te overlijden, en jij de erfgenaam bent, moet je heel veel regelen. Een vereffenaar houdt zich bezig met de afwikkeling hiervan. Ongevraagd of onwetend kun jij erfgenaam worden, waardoor je verantwoordelijk wordt voor die persoon zijn bezittingen en schulden. Dit vereist heel veel tijd van je, in een vrij lastige periode. Je moet dingen zoals abonnementen, lidmaatschappen en allerlei andere dingen stopzetten. Mocht die persoon een huis in bezit hebben, moet jij deze verkopen. Ook moet je rekening houden met het geld dat je nagelaten krijgt, hier moet je namelijk nog erfbelasting over betalen. Je gaat je bezighouden met verschillende zaken waar je eigenlijk helemaal niets van af weet, wat lastig kan zijn in een moeilijke periode. Gelukkig zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen met dit soort zaken.

Na het overlijden

Na de begrafenis of de crematie, komt eindelijk een periode van rust. Je hebt alles geregeld en je hebt jouw taken als erfgenaam gedaan. Na deze drukke periode, komt pas het rouwproces. Dit is een periode met veel emoties, je bent namelijk erg druk geweest waardoor alle emoties er nu pas uit kunnen komen. Met mensen praten kan een goede ontspanning zijn, zodat je het rouwproces goed kunt verwerken.

Het erfrecht is een van de moeilijkste rechten, er ontstaan namelijk veel ruzies en conflicten. Door het verlies kunnen mensen anders reageren of elkaar niet begrijpen. Dit is met name het geval wanneer er veel geld te verdelen valt. Heb je moeite met het gehele proces? Wees niet bang en contacteer een instantie die je hierbij kan helpen.

Bron: Uwvereffenaar

(39)