Vrijwel elke man krijgt er vroeg of laat mee te maken. Maar hoe komt het toch dat het haar verdunt en uiteindelijk uitvalt? En waarom worden vrouwen bijna nooit kaal naarmate ze ouder worden? Zo’n 25% van alle blanke mannen zijn al kalend vanaf hun twintigste en rond zeventigjarige leeftijd is dit opgelopen naar ruim 75%.
Waar blijft het haar?
Voor alle mannen die hun haar verliezen is er toch nog goed nieuws, want je wordt nooit echt kaal. Het haar dat op je hoofd zit lijkt wel weg te zijn, maar er zal altijd haar blijven groeien. Het haar op kale plekken is microscopisch klein waardoor je het niet meer goed kunt zien. Maar het zit er wel.
Ook haar heeft een levenscyclus. Een hoofdhaartje groeit gemiddeld 2 tot 6 jaar waarna je haarwortel los laat. De haarwortel maakt vervolgens weer een nieuw haartje aan die ook weer 2 tot 6 jaar groeit. Het is dus een continu proces; het oude haar valt uit en er wordt weer nieuw haar geproduceerd. Bij kalende mannen gebeurt dit ook, maar duurt het proces van een nieuwe haar maken veel langer.
Het grootste deel van de kalende mannen hebben pech want het is vaak genetisch bepaald. Daarom hebben vaak ook blanke mannen er last van. In vergelijking met Azië hebben daar maar 25% man de mannen er last van.
Waarom worden mannen wel kaal en vrouwen niet?
Kaalheid bij mannen begint vaak met een teruggetrokken haarlijn en het krijgen van inhammen aan de zijkant van het hoofd. Daarna begint het haar boven op het hoofd uit te dunnen terwijl de zijkant en achterkant van het haar niet worden aangetast. Ben je zover? Gefeliciteerd, dan ben je nu een trotse eigenaar van een vleespet.
Vrouwen ondergaan vrijwel het zelfde proces als mannen, maar mannen hebben bijna 8 keer zoveel testosteron als vrouwen. Het hormoon Dihydrotestosteron heeft hierbij invloed. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat haren sneller kunnen uitvallen en je raad het vast al: dit hormoon wordt enkel geproduceerd in het mannelijke geslachtsdeel.
Hoe kun je kaalheid tegengaan?
Er is veel onderzoek naar gedaan, maar je kunt de kaalheid het beste laten gebeuren. Mocht je toch heel ijdel zijn en een volle bos haar willen dan kun je altijd een haartransplantatie overwegen. Hier zitten echter wel wat kosten aan verbonden.
(64)