Waarom is biologisch beter?

Waarom is biologisch beter?

Biologisch fruit en groente wordt steeds populairder in de supermarkten. Dit is vaak een behoorlijk wat duurder dan de ‘normale’ varianten. Waarom is dit en is het eigenlijk wel beter? In Nederland kennen we twee verschillende vormen van landbouw, namelijk de pesticiden landbouw en de biologische landbouw. Het verschil zit hem in het gebruik van de bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor degenen die het nuttigen. Hier een aantal argumenten op een rij waarom biologische landbouw beter is.

Geen bestrijdingsmiddelen

Biologische landbouw is volledig natuurlijk. Hier wordt dus geen gebruik van kunstmatige middelen om de oogst te beschermen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor het milieu. Tevens zijn deze bestrijdingsmiddelen niet goed voor de gezondheid van de mensen die het eten nuttigen. Vaak kunnen de bestrijdingsmiddelen er nog af gespoeld worden, maar vaak trekken de bestrijdingsmiddelen ook in de groente en het fruit. Voornamelijk bij peren, tomaten, aubergines en aardbeien is de kans groot dat de bestrijdingsmiddelen in de groente of het fruit trekken.

Biologisch is niet genetisch gemanipuleerd

De biologische groenten zijn niet genetisch gemanipuleerd. Dit betekent dat er geen modificaties zijn verricht om de groenten en fruit beter te maken voor de oogst. Wanneer een groente genetisch is gemanipuleerd dan zijn de eigenschappen van de groente zo aangepast dat deze het beste zijn voor de oogst. Hierbij kunnen de eigenschappen van de groenten die juist gezond voor je zijn verloren gaan. Tevens is er het manipuleren van groenten en fruit nog vrij onbekend waardoor de lange termijn gevolgen onbekend zijn.

Biologisch is gezonder

Het bewerken van biologische groenten gebeurd op de ouderwetse manier, dus zonder bestrijdingsmiddelen. Het bewerken van groenten en fruit met bestrijdingsmiddelen kunnen voor de werknemers die dit werk doen giftig zijn waardoor zij een verhoogde kans hebben op ziekten. Pesticiden landbouw is dus een stuk gevaarlijker voor de bewerkers van de groenten. Biologische landbouw is dus op het gebied van gezondheid van de boeren en bewerkers van de groenten en fruit een stuk beter.

Kortom, wil je wellicht overgaan tot biologische groenten en fruit en ben je bereid om er wat extra’s voor neer te leggen, dan is het zeker aan te raden om dit te gaan doen. Er zitten veel meer voordelen aan de groenten en fruit van biologische landbouw dan dat van de pesticiden landbouw. Het is niet alleen gezonder voor jezelf maar ook voor de mensen die de groenten en fruit bewerken. Tevens is het milieu er bij gebaat dat er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

(38)