Warme voeten met elektrische vloerverwarming

Warme voeten met elektrische vloerverwarming

Last van koude voeten als je ‘s morgensvroeg bijvoorbeeld de badkamer of toilet inloopt? Wellicht is het dan een idee je eens te verdiepen in de mogelijkheden van elektrische vloerverwarming. Dit is, vooral in vergelijking met warm-water-vloerverwarming, relatief eenvoudig te installeren en met name geschikt voor ruimtes die niet voortdurend gebruikt worden zoals een badkamer of een hobbykamer.

Er zijn grofweg drie soorten elektrische vloerverwarming beschikbaar op de markt met alle een specifieke toepassing in verband met dikte, capaciteit en opbouw.

1. Elektrische vloerverwarming met matten

Dit systeem bestaat uit verschillende elektrische kabels die op een ongeveer vier mm dikke glasvezelmat zijn bevestigd. En omdat de matten zo dun zijn, kunnen ze eenvoudig op een reeds bestaande afwerkvloer worden gelegd met daarbovenop de vloertegels of eventueel een dunne anhydrietchape. Voordelen zijn dat het heel eenvoudig op een bestaande vloer is te installeren zonder dat deze uitgefreesd hoeft te worden en de snelle opwarming van de vloer omdat de mat dicht bij het vloeroppervlak ligt. Elektrische vloerverwarming met matten is geschikt voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming. Nadeel is dat Elektrische vloerverwarming met matten nogal wat stroom verbruikt en dus vooral geschikt is voor kleinere ruimtes die niet permanent verwarmd hoeven te worden. Denk aan je badkamer en/of wc.

2. Elektrische vloerverwarming met kabels

Net als bij warmwater vloerverwarming worden er hierbij één of meerdere flexibele kabels geplaatst die in een bepaald lussenpatroon met aluminium tape op zwaluwstaartplaten bevestigd worden of met tie-wraps aan de wapening van de betonvloer. Door het systeem vervolgens aan te sluiten op 220 volt kan met een slimme thermostaat de temperatuur worden geregeld.

Voordeel van dit systeem is dat het voordelig is in aanschaf en in energieverbruik, het geschikt is als hoofdverwarming én als bijverwarming en het toegepast kan worden voor zowel diepe- als ondiepe plaatsing in de vloer. Nadelen zijn de noodzaak om in bestaande vloeren sleuven te frezen om de verwarmingskabel in de vloer te verwerken en het feit dat de opwarming van de vloer vaak wat langer duurt.

3. Elektrische vloerverwarming met foliesystemen

Naast het gebruik van kabels en matten kun je ook kiezen voor foliesystemen. Hierbij worden dunne kunststof folies gebruikt met daarin koperen verwarmingsbanen. Deze elektrische folies zijn zijn dun (slechts 0,3 mm) en worden met name gebruikt onder een houten vloer, laminaat of parketvloer. Men spreekt bij dit type vloerverwarming dan ook wel eens van laminaatverwarming genoemd. Voordelen zijn de snelle plaatsing onder een houten vloer en de zeer dunne vloeropbouw. Nadeel is dat er bij het aanbrengen heel voorzichtig te werk moet worden gegaan; de kans op beschadiging tijdens het leggen van de afwerkvloer is namelijk vrij groot. Elektrische vloerverwarming met foliesystemen is in verband met de energiekosten vooral geschikt voor niet al te grote oppervlakken.

(38)