De verschillende meetapparatuur

De verschillende meetapparatuur

Bij het verbouwen van bijvoorbeeld gebouwen is het belangrijk dat er goed wordt gemeten zodat er geen fouten worden gemaakt. Voor de verschillende meetpunten heb je steeds verschillende meetapparatuur nodig. Het is van belang dat het juiste meetapparaat voor het juiste doeleind wordt gebruikt.

De afstandsmeter

De afstandsmeter is een van de bekendste alternatieven op de rolmaat. Van de afstandsmeters heb je verschillende variaties. Zo heb je de digitale afstandsmeter en de laser afstandsmeter. De afstandmeter meet door middel van een weerkaatsende laserstraal. Met behulp van deze laserstraal kan deze afstandsmeter de lengte, breedte en hoogte van een ruimte aangeven.

De lijnpuntlaser

De lijnpuntlaser is eigenlijk een laserwaterpas. De lijnpuntlaser kan horizontale, verticale en diagonale laserlijnen projecteren en daarnaast kan het meten of een object waterpas staat of niet.

De rotatielaser

De rotatielaser bezit een laser die heel snel ronddraait. Hierdoor projecteert deze rotatielaser 360⁰ rondom zichzelf een rode lijn op de muren. Wel is het van belang dat deze rotatielaser waterpas staat zodat de lijn die op de muur wordt geprojecteerd ook waterpas is.

De kruislijnlaser

Een kruislijnlaser is een meetapparaat die multifunctioneel is. Deze kruislijnlaser kan verschillende soorten lijnen in een ruimte projecteren. Zo kan deze, zoals de naam al doet vermoeden, kruislijnen projecteren, maar ook individuele horizontale en verticale lijnen.

De combilaser

De combilaser is een combinatie van de rotatielaser en de kruislijnlaser. Deze combilaser maakt dus gebruik van de verschillende technieken van de rotatie- en kruislijnlaser.

De digitale hellingmeter

De digitale hellingmeter is een waterpas die niet alleen horizontaal kan meten maar het geeft ook aan onder welke helling het object staat. Op deze manier maakt het het makkelijk om een ander object op exact dezelfde manier neer te zetten op basis van de graden die deze digitale hellingmeter aangeeft.

De digitale hoekmeter

De digitale hoekmeter maakt het mogelijk om de graden van een hoek te lezen. De digitale hoekmeter heeft de beschikking over twee verschillende poten. De ene poot fungeert als basispoot en de ander is een uitklapbare poot. Door de basispoot in de ene kant van de hoek te plaatsen en de uitklapbare poot uit te klappen naar de andere kant van de hoek kan de hoekmeter de grootte van de hoek meten.

De Tegellaser

Een tegellaser is een hulpapparaat die helpt bij het betegelen van vloeren en wanden. Doordat de laser twee laserlijnen laat zien in een hoek van 90 graden, maakt dit het mogelijk om de tegels op de goede lijn te plaatsen. Daarnaast beschikt deze tegellaser over 3 waterpassen.

 

Afhankelijk van de verbouwing of werkzaamheden loont het om de specificaties van elke meter te lezen om vervolgens de juiste meter te kiezen voor de te verrichten arbeid.

(35)