Tips voor een gezond gebit

Tips voor een gezond gebit

Voor veel mensen is een bezoek aan de tandarts een ware nachtmerrie. Het behandeling voor gaatjes of het trekken van tanden en kiezen kan ook erg pijnlijk zijn. Een oud gezegde gaat ook hier weer op: voorkomen is beter dan genezen. Waarschijnlijk weet je al dat je goed je tanden moet poetsen. Ik kan het me mijn moeder in ieder geval nog horen zeggen: 2 keer per dag 2 minuten je tanden poetsen.

Je tanden poetsen is een goed begin, maar er is meer dat je kunt doen zoals flossen, mondwater gebruiken of een bezoek aan een mondhygienist. Laten we eens beginnen met het poetsen van je tanden:

Tanden poetsen

Er zijn een heleboel tandartsen die zeggen dat je elektrisch moet poetsen. Anderen zeggen weer dat dat helemaal niet nodig is, zolang je het ‘normale’ poetsen maar goed uitvoert. Tips die ik vaak hoor zijn dat je een tandenborstel met zachte haren moet gebruiken en dat je niet hard moet drukken. Gebruik ook een tandenpasta met fluoride. Verder is het van belang niet alleen je tanden goed te poetsen, maar ook het tandvlees. Ontstoken tandvlees kenmerkt zich door een rode kleur en het kan bloeden wanneer je het poetst. Dit is erg vervelend en mede door goed te poetsen kun je dit voorkomen.

Flossen

Een tweede dat je kunt doen om je gebit gezond te houden, is flossen. Na een maaltijd gebruik je flossdraad om etensresten die tussen je tanden achterblijven weg te halen. Je kunt hier ook speciale tandenstokers voor gebruiken, maar pas op dat je niets kapot maakt. Etensresten kunnen niet alleen de gezondheid van je gebit aantasten, maar kunnen daarnaast ook nog eens voor een slechte adem zorgen.

Mondwater

Slechte adem is vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Met mondwater kun je de slechte adem maskeren, maar het is geen permanente oplossing. Ook is het spoelen met mondwater absoluut geen vervanging voor het poetsen van je tanden. Mondwater kan wel helpen, het kan tandplak immers losweken zodat het eenvoudiger te verwijderen is met poetsen.

Maak een afspraak bij de mondhygienist

De laatste tip is om eens een afspraak te maken bij een mondhygienist. Mondhygienist wordt je wanneer je een HBO opleiding tot paramedicus hebt afgerond. Het is een beschermde titel en hij of zij kan je heel goed voorlichten over hoe je je gebit zelf het gezondst kunt houden. Uiteraard helpt een mondhygienist ook bij de preventie of behandeling van klachten, maar het liefst gaat een mondhygienist preventief te werk.

In Nederland zijn zo’n 1500 mensen als mondhygienist werkzaam, er zal dan ook altijd een praktijk bij jou in de buurt zijn. Ingrid van Oploo is een mondhygieniste in Breda die zich ook gespecialiseerd heeft in behandelingen van kinderen.

Ingrid van Oploo Mondhygiene
Nieuwe Dreef 37
4851 BR Ulvenhout

(131)