Menu

Tips bij eerste hulp verlening

september 1, 2015 - Mens en Gezondheid
Tips bij eerste hulp verlening

Er is gebleken dat er maar weinig Nederlanders op de hoogte zijn van eerste hulp verlening. Soms wordt de vraag gesteld of het goed zou zijn EHBO te verplichten voor alle inwoners van ons land. Dit is een discussiepunt waar misschien wel nooit een antwoord op zou komen. Het is daarom belangrijk dat iedereen het nut van een EHBO cursus in gaat zien. In dit artikel worden een aantal handige tips toegelicht waar iedereen iets aan kan hebben in een ongelukkige situatie.

 

Wat moet je doen bij…?

Je moet als eerste altijd zorgen dat de basis veilig is. Ligt het slachtoffer op een veilige plek? Zo niet? Hoe kun je het dan zo veilig mogelijk maken? Let erop dat je niet zomaar iemand gaat verplaatsen. Zorg dat het slachtoffer beschermt wordt tegen onderkoeling of oververhitting en let op gevaarlijke stoffen op de weg om in de omgeving. Bij een hartstilstand moet je altijd reanimeren en een AED gebruiken indien deze in de buurt aanwezig is.

Bloeding

Bewusteloosheid

Wanneer iemand bewusteloos is zijn er een aantal dingen die je kunt doen om verstikking te voorkomen. Wanneer het slachtoffer op de rug ligt is het belangrijk om hem of haar op de zij de draaien bij:

Botbreuk

Een botbreuk herken je aan hevige pijn, het niet kunnen bewegen van een bepaald lichaamsdeel, zwelling en soms heeft een gebroken arm of been een abnormale stand. Wat moet je doen wanneer je iets gebroken hebt?

Verslikking

Bij verslikken is het belangrijk om op de rug van het slachtoffer te kloppen. Stoot met de onderkant van je handen tussen de schouderbladen. Wanneer dit geen effect heeft kun je de volgende handelingen uitvoeren:

Brandwond

(28)