Overzicht bekende oogaandoeningen

Overzicht bekende oogaandoeningen

Er is een behoorlijk aantal oogaandoeningen bekend waarvan we er een aantal bekende zullen bespreken. In zekere zin krijgt iedereen naarmate hij of zij ouder wordt te maken met een oogaandoening, onze ogen gaan namelijk achteruit naarmate we ouder worden, waardoor we minder goed gaan zien. In de praktijk komt het erop neer dat we dan een bril voor veraf zien krijgen of een leesbril voor dichtbij lezen. Ook het dragen van contactlenzen of het ondergaan van een ooglaserbehandeling behoort tot de mogelijkheden om weer beter te kunnen zien.

Glaucoom

Een oogziekte die relatief veel voorkomt bij wat oudere mensen is glaucoom. Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, meestal door een verhoogde oogdruk maar dat hoeft niet. Door een verhoogde oogdruk beschadigt de oogzenuw waardoor het gezichtsvermogen langzaam maar zeker achter uit gaat. Glaucoom is met behulp van een operatie (deels) op te lossen.

Kleurenblindheid

Ook kleurenblindheid is een oogaandoening waar iedereen weleens van heeft gehoord. Iemand die kleurenblind is kan, zoals de naam al doet vermoeden, bepaalde kleuren niet (goed) zien. De meest voorkomende kleurenblindheid is het niet kunnen zien van rood en groen, iemand ziet dan zo goed als geen verschil tussen rode en groene tinten. Iets minder vaak komt kleurenblindheid voor geel en blauw voor. Kleuren zien we door rode, groene en blauwe kegeltjes in ons oog, iemand die kleurenblind is heeft daar te weinig of zelfs geen van.

Staar

Staar is ook een hele bekende oogaandoening waar zo goed als iedereen van gehoord heeft. Bij staar is de ooglens van het oog vertroebeld waardoor je minder scherp kunt zien. Behandeling is eigenlijk noodzakelijk omdat je anders op den duur bijna niets meer kunt zien. Staar ontstaat als eiwitten in de ooglens gaan samenklonteren waardoor het licht niet meer goed door de ooglens valt. Ouderdom is de meest voorkomende oorzaak van staar, naarmate we ouder worden zal de ooglens steeds minder helder worden. De enige oplossing voor staar is een oogoperatie.

Bijziendheid

Bijziendheid en de hieronder nog te bespreken verziendheid zijn verreweg de meest bekende oogaandoeningen omdat ze zo ontzettend veel voorkomen. Van bijziendheid is sprake als het licht voor het netvlies valt in plaats van erop waardoor we niet meer goed kunnen zien in de verte. Een oplossing is het dragen van een bril, contactlenzen of ooglaseren.

Verziendheid

De andere zeer bekende oogaandoening is verziendheid. Bij verziendheid valt het oog juist achter het netvlies in plaats van erop waardoor we niet goed dichtbij kunnen zien. Mensen krijgen dan moeite met het lezen van een boek of de krant. Ook verziendheid is overigens op te lossen door het dragen van een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling.

(39)