Waarom is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen?

Waarom is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen?

Volgens recent onderzoek is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen, en zelfs één van de gezondste landen ter wereld. Het medisch tijdschrift Lancet heeft gedurende 20 jaar data verzameld waaruit dit blijkt. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is het hoogst van alle landen in Europa, namelijk 81,4 jaar. Ook leeft een Spanjaard gemiddeld langer in goede gezondheid, namelijk 70,9 jaar. Hoe komt dit? Waarom is Spanje zo’n goed land om te wonen voor de gezondheid? Ik kan wel een paar redenen bedenken.

Het Mediterraanse dieet

In eerste instantie ben ik er heilig van overtuigd dat wat je eet in grote mate je gezondheid bepaalt. In Spanje heeft men veel gezondere eetgewoontes dan in Nederland. Het zogenaamde Mediterraanse dieet is geen dieet, maar een levensstijl. Er worden veel meer verse groenten en fruit gebruikt, maar ook olijfolie, (vette) vis, peulvruchten (linzen, kikkererwten), noten… Dit betekent dus minder verzadigde vetten, minder rood vlees en minder conserveermiddelen. Kortom meer voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen en minder voedingsmiddelen die juist ziektes kunnen veroorzaken.

Het klimaat

Het is een feit dat het klimaat een grote invloed heeft op je gemoedstoestand. Niet voor niets is het percentage depressies in landen met veel bewolking bovengemiddeld. Zelf word ik ook sterk beïnvloed door het weer. Toen ik nog in Nederland woonde, zat ik vaker minder lekker in mijn vel, zonder aantoonbare reden. Sinds ik in Spanje, de costa Calida woon, heb ik amper last van gezondheidsproblemen of kwaaltjes. De zon op je hoofd maakt nou eenmaal dat je je gelijk helemaal happy voelt. En voel je je geestelijk goed, dan voel je je lichamelijk ook beter. Uiteraard is ook de vitamine D die je door de zon aanmaakt van groot belang voor gezonde botten, waar met name de oudere mensen baat bij hebben.

Gezondheidszorg in Spanje

Nog even een woordje over de gezondheidszorg in Spanje. Ik vind deze heel goed geregeld. Om te beginnen hoef je hier geen dure verzekering af te sluiten. De publieke gezondheidszorg is voor iedereen gratis toegankelijk en dat is alvast een opluchting voor je portemonnee. Ik heb zelf alleen maar goede ervaringen met de gezondheidszorg hier. Het personeel in de zorgsector is over het algemeen heel erg professioneel en betrokken.

Minder stress en meer genieten

Het is alom bekend dat stress slecht is voor de gezondheid. En wat is een goede remedie tegen stress? Gewoon, lekker genieten van de kleine momenten, af en toe even stilstaan, niet alsmaar rennend door het leven gaan. De Spanjaarden zijn hier heel goed in. Op een normale werkdag kun je natuurlijk flink stressen om al je werk op tijd af te krijgen. Maar je kunt ook even stoppen en ademhalen. Eerst even een lekker kopje koffie drinken in een barretje voordat je het kantoor instapt. En tussen de middag geen snelle boterham achter de computer, maar even de pauzeknop aan en de tijd nemen voor een lekkere lange lunch. Met een glaasje wijn erbij? Waarom niet. De Spanjaarden kunnen genieten als de besten en leven dag bij dag. Er is niks mis mee om plannen te maken voor de toekomst, maar wat telt is vandaag!

TWEEDE HUIS IN SPANJE: EEN SLIMME INVESTERING

Gaat u eindelijk uw droom waarmaken om een tweede huis in Spanje te kopen? Een tweede huis in Spanje kan een slimme investering zijn, zeker nu de rentes op spaargeld bij de banken laag blijven en de prijzen van woningen in Spanje aantrekkelijk zijn. Stelt u zich eens voor: u wordt ‘s ochtends wakker in uw appartement, villa of bungalow aan de Spaanse Costa Calida of Costa Blanca. De zon schijnt en het is aangenaam warm. U heeft alle vrijheid om uw dag zelf in te delen en hoeft slechts een klein stukje te lopen voor u aan zee bent, om daar bijvoorbeeld een wandeling te maken langs het strand, een kop koffie te drinken aan de boulevard of te genieten van een maaltijd uit de Spaanse keuken in één van de vele restaurants.

Auteur: J. Oosterhof
bron: www.droomhuisspanje.nl

(537)