De AED, daar red je levens mee

De AED, daar red je levens mee

De AED, of Automatische Externe Defibrillator is een apparaat waarmee levens gered kunnen worden. Het is namelijk een hulpmiddel die ingezet kan worden als iemand een hartstilstand heeft gekregen. Vaak wordt er begonnen met reanimatie, terwijl dit eigenlijk geen zin heeft. Want in veel van de gevallen gaat het niet om een hartstilstand, maar is er sprake van hartfibrillatie. Dit zorgt ervoor dat de hartkamers zich zeer snel en onregelmatig samentrekken. Onderzoek wijst uit dat het in 80% van de gevallen om hartfibrilleren gaat en niet om een hartstilstand.

Defibrilleren

Een hart wat fibrilleert is niet te reanimeren. Dit hart moet gedefibrilleerd worden en dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Om te defibrilleren moeten er schokken gegeven worden. Voorheen kon dit alleen in het ziekenhuis of in de ambulance, maar tegenwoordig heb je de AED. De Automatische Externe Defibrillator is een apparaat die aangesloten wordt op het slachtoffer middels enkele elektroden. Als de AED zo snel mogelijk aangesloten wordt en een stroomstoot toedient dan is er tussen de 75% en 90% overlevingskans.

AED

Op steeds meer openbare locaties is er nu gebruik te maken van een AED in noodsituaties. En wat ook helpt is dat steeds meer mensen of vrijwillige EHBO’ers een AED thuis hebben. Vaak krijgen zij een melding als in de buurt een noodoproep geplaatst wordt en kunnen zij met de AED naar de desbetreffende locatie gaan. Iedereen mag sinds goedkeuring in 2012 de AED gebruiken als het nodig is. Maar ook al is de AED gemakkelijk te bedienen door de gesproken instructies, het beste blijft natuurlijk als iemand die erin opgeleid is de AED bediend.

Gesproken instructies

Het bedienen van de AED is niet heel moeilijk. Als eerste moet de AED aangesloten worden op de ontblote borstkas van het slachtoffer en het apparaat gaat dan het hartritme beoordelen. De AED geeft gesproken instructies die uitgevoerd moeten worden. Moet er een schok toegediend worden dan zegt de AED dat het slachtoffer vrijgemaakt moet worden en na controle krijgt het slachtoffer een schok. Als iemand het slachtoffer aanraakt geeft de AED geen schok, hier is deze voor beveiligd. Als de AED geen schok gaat geven komt de instructie dat door moet worden gegaan met de reanimatie. Tot het moment dat de hulpdiensten komen of totdat de AED weer hartritme meet.

Omgaan met een AED

Een AED bedoelen is niet moeilijk, maar het helpt wel als je een cursus hebt gevolgd. EHBO of BHV bijvoorbeeld. Het is namelijk niet alleen het bedienen van de AED, maar ook het reanimeren van het slachtoffer wat ervoor kan zorgen dat deze het overleeft.

(68)