Binnenschilderwerk, welke kleuren kiezen?

Binnenschilderwerk, welke kleuren kiezen?

Het kiezen van een mooie kleur voor uw binnenschilderwerk kan soms lastig zijn. Past de kleur wel bij uw interieur? Zal het de ruimte niet kleiner maken? En is er niet een andere kleur die beter zou passen? Dit zijn vragen die wellicht in u op zullen komen.

Binnenschilderwerk kleuren

Tips kleurkeuze binnenschilderwerk

Om de keuze voor een bepaalde kleur iets makkelijker te maken, bespreken we hieronder een aantal tips en informatie over kleuren voor binnenschilderwerk.

Gebruik een kleurstaal

Het is aan te raden om een kleurstaaltje van de kleuren waarover u twijfelt te bestellen of mee te nemen vanuit de verfwinkel. Houd het staaltje tegen het te schilderen oppervlak en beoordeel de kleur bij dag- en kunstlicht.

Twijfelt u tussen twee of meerdere tinten? Kies dan voor de lichtste tint. Het is namelijk zo dat een kleur in werkelijkheid vaak iets donkerder uitvalt.

Hou rekening met de effecten van kleur

Met donkere of juist lichte kleuren kan invloed worden uitgeoefend op de ‘beleving’ van die ruimte. Zo kunt u een kamer smaller en hoger laten lijken wanneer de zijmuren worden voorzien van een donkerdere tint. De ruimte zal breder en lager ogen met een donker getint plafond. En wanneer de gehele ruimte wit of met lichte tinten wordt beschilderd, dan zal deze ruimer ogen.

Welke kleuren goed te combineren?

Bepaalde kleuren combineren goed met andere kleuren, we bespreken de combinaties hieronder.

 • Zwart combineert goed met wit en fellere kleuren
 • Wit combineert goed met eigenlijk alle kleuren
 • Rood combineert goed met warmere tinten zoals geel en oranje
 • Blauw combineert goed met groen, grijs en wit
 • Groen combineert goed met geel, blauw en bruin
 • Bruin combineert goed met groen, blauw, oranje en geel
 • Roze combineert goed met wit, blauw en groen
 • Paars combineert goed met groen, oranje, wit, zwart en grijs
 • Grijs combineert goed met felle kleuren
 • Oranje combineert goed met blauw, rood en wit
 • Geel combineert goed met blauw, rood en wit

Kleur naargelang de ruimte

Het is ook aan te raden om bij het kiezen van kleur rekening te houden met de functionaliteit van een ruimte. Kies voor een slaapkamer bijvoorbeeld voor kleuren met een rustige en ontspannen sfeer. De badkamer mag een frisse maar toch ook rustgevende kleur krijgen. Kies voor de woonkamer voor kleuren die een ruimtelijk maar behaaglijk effect creëren. In een keuken mag er best gekozen worden voor wat actievere kleuren zoals bijvoorbeeld rood, geel of groen.

Benieuwd naar welke kleuren u het best gebruiken kunt voor buitenschilderwerk? Lees er in dit artikel meer over.

Schilderwerk door een professionele schilder laten uitvoeren

Hoe het schilderwerk uitgevoerd wordt is vaak van zekere invloed op het uiteindelijke resultaat. Een goed uitgevoerde schildersklus vergt goede voorbereiding en enige ervaring. Dit is ook waarom schilderwerk toch vaak wordt uitbesteed aan een erkende en vakkundig schildersbedrijf.

Wanneer u van plan bent om een schilder in te schakelen, dan is het verstandig om hiervoor offertes van diverse schildersbedrijven te vergelijken. Er kan namelijk vaak flink worden bespaard wanneer er goed wordt vergeleken.

(178)