De kinderen in de klas leren natuurlijk elke dag, Door de stof die de juf of meester ze aanbiedt. Toch is het leren vanuit de boeken voor veel van deze kinderen – lees hier vooral bij de jongens – nog een behoorlijke opgave. Het hele tijd stil moeten zitten is niet altijd even makkelijk.
Zeker niet als je beseft dat er door veel van die kinderen behoorlijk veel gezeten wordt want als ze thuis komen gaan de Ipad of de televisie weer aan. Het opnemen van al deze prikkels in een zittende houding is niet alleen lichamelijk een slecht idee. Het maakt het opnemen van nieuwe informatie ook een stuk lastiger. Daarom hebben we in dit artikel een paar tips om meer bewegend te leren. En hoe kan dit dan ook beter dan de vele mooie – vaak interactive – museums in Nederland.
Maak lezen leuker
Als de kinderen hun zittende tijd nou eens lezend zouden doorbrengen dan zou dat ook een mooie stap in de goede richting zijn dachten wij. Begrijp ons niet verkeerd. Ook via de vele schermen kunnen de kinderen erg nuttige en leuke dingen leren. Soms mogen dat ook best spelletjes zijn trouwens. De behendigheid van het spelen van deze games of het concentratievermogen die vereist is om bepaalde opdrachten in een spel uit te kunnen voeren zijn zelfs zeer gunstig voor het cognitieve vermogen van het kind.
Toch zou het voor de geletterdheid of fantasie van een kind ook erg goed zijn om wat meer te lezen. De taalkundigheid wordt erg bevorderd. Daarnaast leert het kind zich in een boek veel beter te verplaatsen in de gevoelen en gedachten van anderen. In kinderboeken komen onderwerpen naar voren als angst, verliefdheid of buiten de groep vallen. Dergelijke thema’s komen in spellen veelal veel cryptischer naar voren. Lezen dus! Maar hoe krijg je de kids van tegenwoordig weer meer in de boeken. Door ze mee te nemen naar het kinderboekenmuseum in Den Haag bijvoorbeeld. Op een speelse manier maken ze de kinderen hier wegwijs in het grote canon van echte kinderboeken klassiekers.
Leer het verleden nog beter kennen
Afgelopen jaar was Het Verleden van Nederland op televisie. De reeks vertelt het de geschiedenis van ons land in een bijna filmische vorm. In een vlotte vertelstijl van tien delen wist de serie de jeugd te boeien. De serie is zo’n succes dat de NPO heeft besloten een vervolg te maken op de serie die waarschijnlijk volgend jaar uit zal komen.
Om de geschiedenis nog aantrekkelijker te maken. Neem ze dan eens mee naar het Archeon. Het mooie is dat je nu zelfs met korting naar het Archeon kan gaan met de kinderen. In het park leer je van alles over de middeleeuwen en de romeinse tijd. Verder kunnen ze deelnemen aan diverse ambachten die worden uitgevoerd door gilden. Met enige regelmaat zijn er ook echte themadagen die belangrijke punten in de geschiedenis behandelen zoals de veldslagen in de tijd van Napoleon. Ze kunnen de kruitdampen zelf ruiken waardoor het lijkt alsof ze erbij zijn geweest!
Ontdek je eigen lichaam
Zeker als de kinderen wat ouder worden ze met steeds groter worden interesse hun eigen lichaam bestuderen en die van hun leeftijdsgenootjes. Richting de pubertijd kan dit zelfs omslaan naar onzekerheid. Wanneer de jongens langzaam veranderen in mannen en de meisjes in vrouwen. De uiterlijke veranderingen waarmee dit gepaard gaat zal verschillende gevoelens en onzekerheden met de jongeren meebrengen. Om het lichaam beter te leren begrijpen kun je een poster ophangen in de klas maar het kan ook op een hele andere manier. Neem ze mee door een reis in het lichaam in Corpus in Leiden. Elk onderdeel van het lichaam wordt behandelt op een leuke en speelse manier. Velen van ons zal dit misschien zelf nog een beetje denken aan de oude tekenfilmserie “Er was eens… De Mens” die in 26 delen hetzelfde deed.
De wereld om ons heen beter leren begrijpen
Hier houd het natuurlijk niet op er valt in de wereld nog veel meer te ontdekken natuurlijk. Wat dacht je van de wetenschap. Hierover kun je veel leren in het Science center van Nemo.
Ook hier weer worden er veel onderwerpen over de natuurkunde en scheikunde op een educatieve en speelse manier onder de aandacht gebracht. Verder kunnen we ook nog andere fantastische plekken aanraden zoals Naturalis, de Estec of de Sterrenwacht de je allemaal in de omgeving van Noordwijk en Leiden kunt bezoeken.
Alle bovenstaande locaties laten zien dat in Nederland het bewegend leren makkelijk in de praktijk te brengen is. Minder in de schoolbanken en meer onderzoek in het veld dus.
(17)