Wat is een slowcooker?

Wat is een slowcooker?

De slowcooker kwam op in het begin van de jaren zeventig, maar heeft de laatste jaren een revival beleefd, en het is gemakkelijk te zien waarom. Het maakt smakelijke maaltijden met minimale poespas en is een redder in nood voor drukke mensen. Hoewel de kooktijd lang is, is de voorbereiding minimaal, dus je kunt de slowcooker op een lage stand zetten en laten sudderen terwijl je aan het werk bent of in huis aan het rondscharrelen bent. Bovendien helpt een slowcooker je ook geld te besparen – hij werkt het best met goedkopere stukken vlees en verbruikt minder energie dan een oven.

Wat is een slow cooker?

Dit elektrische apparaat bestaat meestal uit een hittebestendige keramische kom die in een metalen buitenmantel is geplaatst. Door de lage, gelijkmatige warmte aan de zijkant kan het voedsel binnenin een paar uur zachtjes sudderen, waardoor malse, geurige gerechten ontstaan.

Een slow cooker kopen

Slowcookers zijn verkrijgbaar in veel keukenzaken in maten van 3,5 l tot 6,5 l, en de prijzen beginnen bij ongeveer 50 euro tot 150 euro. De meeste slowcookers hebben een lage en een hoge stand, terwijl sommige ook een timer hebben die overschakelt naar de “warmhoud”-stand als het eten klaar is. Voor de veiligheid en het gemak moet je letten op een glazen deksel, koel aanvoelende handgrepen, een uitneembaar inzetstuk dat in de vaatwasser kan en een afneembaar snoer, zodat je het eten direct uit de slowcooker aan tafel kunt serveren.

Hoe gebruik je een slow cooker

Over het algemeen zijn slowcookers traag met betrekking tot de kooktijd – het is onwaarschijnlijk dat een uur of twee langer dan de voorgestelde kooktijd van invloed zal zijn op het eindproduct. Voor de beste resultaten houd je tijdens het koken het deksel op de slowcooker en til je het niet te vaak op, anders ontsnapt er stoom en daalt de temperatuur in de slowcooker. Om je favoriete recepten voor koel weer, zoals stoofpotjes en curry’s, om te zetten van conventionele kookmethodes naar de slowcooker, pas je de kooktijden aan volgens de onderstaande tabel:

Oven of fornuis Slow cooker (hoog) Slow cooker (laag)
15 – 30 minuten 1 1/2 – 2 1/2 uur 4 – 6 uur
30 – 45 minuten 2 – 3 uur 6 – 8 uur
45 minuten tot 3 uur 4 – 6 uur 8 – 12 uur

(24)