Hoe legt u tegels in de badkamer?

Hoe legt u tegels in de badkamer?

Als u de badkamer aan het renoveren bent, moet u meestal nieuwe tegels leggen. Het kan ook zijn dat u nieuwe tegels wilt omdat u op de oude bent uitgekeken. Wat de reden ook is, het is belangrijk om u goed voor te bereiden voordat u begint.

Uitmeten en kopen

Om te beginnen moet u de wand en vloer opmeten. Dat bepaalt hoeveel wand- of vloertegels u moet kopen. Bereken de totale oppervlakte, maar houd rekening met het afsnijden. Om het oppervlak volledig te vullen, zijn meestal een aantal halve tegels nodig. Die moet u wel als hele tegels kopen. Daarnaast moet u rekening houden met de kans dat een tegel kan breken. Zorg daarom dat u meer oppervlakte koopt dan u echt nodig hebt. Meestal gaat men uit van 10% extra.

Wand glad maken

Voordat het lijmen begint, moet u de wand of vloer goed vlak maken. Een oneffenheid is altijd terug te zien op de tegels. Bij een fout moet u er wel jaren tegenaan kijken. Dat is geen leuk idee. Maak het vlak. Vul gaten en scheuren in de muur op en repareer loszittende stukken. Als de ondergrond een erg zuigend is kunt u het beste de muur eerst voorstrijken met primer. Zorg dat de muur stof- en vetvrij is.

Tegels uitleggen en bijsnijden

Het beste is om eerst de tegels neer te leggen zodat u ziet hoe het er uit komt te zien. Bovendien kunt u dan goed bepalen hoe groot de laatste pastegel moet worden. De laatste tegel moet meestal bijgesneden worden. Dat kunt u het beste doen met een tegelsnijder. Die kunt u huren bij de meeste doe-het-zelf zaken en bouwmarkten. Met de tegelsnijder zaagt u een gleuf in de tegel, die u daarna in tweeën kunt breken.

Lijmen en tegels aanbrengen

Na deze voorbereidingen kunt u de muur inlijmen. Kijk op de verpakking of de lijm direct gebruikt kan worden of dat het eerst aangelengd moet worden. Zorg voor veilige werkkleding en draag handschoenen zodat er geen lijm op u handen terechtkomt. Bij Rien de Wolf kunt u dergelijke kleding aanschaffen. Het beste is om een lijmkam te gebruiken. Daardoor kunt u de lijm makkelijk egaal op de muur aanbrengen. Vervolgens zet u de tegels erop. Zorg ervoor dat er wat ruimte tussen de tegels blijft voor het voegwerk. Het voegwerk is nodig om te voorkomen dat er vocht tussen de naden gaat zitten. Laat de tegels en de lijm na het aanbrengen 24 uur drogen.

Voegen en kitten

Als de lijm opgedroogd is, kunt u verder gaan met voegen. Meestal is het voegmiddel een poeder dat u moet vermengen met water. Lees de verpakking om te zien hoeveel water u er bij moet doen. Het voegmiddel brengt u dan aan in de voegen. De hoeken en de aansluitingen op toilet of douchecabine moet u kitten. Zowel het voegmiddel als de kit moet u laten drogen. Op de verpakking staat hoe lang dat moet duren. Als alles droog is, heeft de badkamer een mooie frisse uitstraling waar u weer jaren van kunt genieten.

(16)