Waarom val je in slaap op de bank en verschillende slaaptips

Waarom val je in slaap op de bank en verschillende slaaptips

Het is voor ouderen een bekend fenomeen. Later op de avond zit je op de bank en vallen de ogen dicht, terwijl dit in de jongere jaren niet het geval was. Daardoor ga je indommelen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de groep hersencellen die er voor verantwoordelijk zijn dat je niet zou moeten indommelen, op oudere leeftijd steeds minder goed gaan werken.
Hetzelfde probleem is te vinden bij mensen met Alzheimer die vaak ook met slaapproblemen kampen en ‘s nachts onrustig zijn.

Een goede slaapcombinatie is van essentieel belang

Het komt daarom op oudere leeftijd steeds vaker voor dat mensen ‘s middags een dutje doen om ‘s avonds fit te zijn. Daarnaast is het ook van belang hoe goed men s’nachts slaapt. Door ‘s nachts namelijk goed te slapen is men overdag minder moe, wat resulteert in het niet in slaap vallen op de bank ‘s avonds. Dit betekent dat goed matras, een goed kussen, een goede lattenbodem en goed textiel het verschil kunnen maken tijdens het slapen.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Altijdgoedslapen.nl.
Hier kan men goede spullen vinden die de slaap zeker kunnen bevorderen.
Zo is het belangrijk dat de spulllen goed ventileren door de open structuur. Goede ventilatie biedt namelijk veel voordelen. Zo bevordert dit de hygiëne en voelt het daarnaast koel aan en niet zweterig. Doordat de hygiëne bevordert wordt, wordt ook de levensduur verlengt van de bedcombinatie. Ook is het belangrijk om het matras te draaien en te luchten. Zo wordt de hygiëne ook bevordert.

Ander tips die de slaap kunnen bevorderen

Naast goede slaap spullen zijn er nog andere tips die de slaap kunnen bevorderen. Veel van deze tips worden als niet beïnvloedbaar beschouwd, maar alle tips te samen kunnen zeker het verschil maken. Zo is het beter om voor het slapen gaan niet te eten, en niet op op een interactief scherm te kijken. Denk hierbij aan een telefoon, tv of bijvoorbeeld iPad. Hierdoor blijven de hersenen geactiveerd. Daarnaast is het verstandig om maximaal 2 uur voor het slapen niet te sporten. Het lichaam moet namelijk overschakelen naar de rustfase. Ook kan de koffie die overdag gedronken wordt ‘s avonds door werken in het lichaam en de slaap bemoeilijken. Het is daarom verstandig om niet te veel cafeïne te verwerken.

Kamp je na heel veel probeersels alsnog met slapeloze nachten, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Vooralsnog hoort het ‘s avonds in slaap vallen op de bank bij het ouder worden en kan dit geen kwaad. Het kan verstandig zijn om een middagdutje in te lassen of later uit bed te komen.

(103)