Vouwgordijnen: de geschiedenis

Vouwgordijnen: de geschiedenis

Veel mensen kennen de term ‘vouwgordijnen’ wel, maar weten niet goed hoe ze zich een vouwgordijn voor moeten stellen. Simpel gezegd zijn vouwgordijnen gordijnen die met koordjes omhoog en naar beneden kunnen worden gehesen. Deze gordijnen worden vaak aan een bovenlat of ophijssysteem voor het raam bevestigd.

De geschiedenis
In het Engels worden vouwgordijnen ‘roman blinds’ genoemd. Dit komt omdat vouwgordijnen vaak worden geassocieerd met het oude Rome. In het Rome van vroeger werden natte doeken voor ramen van huizen gehangen om de warmte buiten te houden. Het verdampende water gaf lichte verkoeling. Deze natte lappen waren als het ware de voorlopers van vouwgordijnen. Ook in bijvoorbeeld het Colosseum werden luifels bevestigd, omdat toeschouwers anders lang in de zon zouden zitten. Men denkt dat vanaf dat van daar uit de vouwgordijnen zich hebben ontwikkeld.

Door de jaren heen heeft het gebruik van vouwgordijnen zich door heel Europa en zelfs over heel de wereld verspreid. De laatste decennia heeft de vouwgordijn een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn ophijskettinkjes en bepaalde mechanieken ontwikkeld om de gordijnen gemakkelijker op te hijsen en voor de ramen te hangen.

Soorten vouwgordijnen
Tegenwoordig zijn de gordijnen in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het is daarom fijn dat consumenten bij meerdere bedrijven (gratis) stofstalen kunnen aanvragen. Op deze manier kunnen potentiële klanten thuis op het gemak de vele mogelijkheden bekijken.

Er zijn verschillende soorten vouwgordijnen. Neem bijvoorbeeld de ‘vlakke’ vouwgordijn. Dit klassieke gordijn hangt in neergelaten toestand voor het raam. Het strakke uiterlijk is erg stijlvol. Houd je meer van wat plooien, dan is het ‘bobbelende’ vouwgordijn misschien meer iets voor jou. Ook worden er vouwgordijnen zonder ‘baleinen’ gemaakt. Deze creëren een nonchalante sfeer in opgehesen toestand. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende typen gordijnen: transparant, semi-transparant en verduisterend.

Voor meer informatie kun je uiteraard altijd eens het internet rondstruinen. Verschillende bedrijven bieden kwaliteitsvolle vouwgordijnen aan voor een mooie prijs.

(156)