Tips voor het verzorgen van coniferen

Tips voor het verzorgen van coniferen

Je kent het vast wel, coniferen met lelijke bruine plekken. Dit komt vaak voor bij de wat oudere coniferen. Het kan zelfs voorkomen dat de bruine plek uitbreidt en dat vervolgens de hele heg bruin wordt en vervolgens dood gaat. De plekken zijn vaak bruin en grijzig van kleur. Wat is nou de oorzaak van deze verkleuring en wat kun je er aan doen om de verkleuring van de heg tegen te gaan?

De exacte oorzaak van de verkleuring in de heg is vaak  geen eenduidig antwoord op te geven. Zo kan de aantasting van de heg veroorzaakt zijn door schimmels of luizen die op de heg genesteld zijn, maar ook de plaats waar de heg staat is van invloed. Staat de heg op het zuiden zodat deze altijd in de zon staat of staat de heg juist in de schaduw? Een droge grond kan de heg namelijk aantasten, maar een te natte grond is ook niet goed. Wat echter wel vast staat is dat coniferen met weinig weerstand vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Daarom is het belangrijk dat de coniferen goed verzorgd worden.

Er zijn een aantal oorzaken te noemen die vaak zorgen voor de lelijke bruine plekken in de heg. De heg wordt ernstig aangetast als er teveel gesnoeid wordt. De heg kan zich in tegenstelling tot andere soorten niet herstellen van de rigoureuze snoei praktijken.  Andere belangrijke oorzaken zijn een magnesium tekort, schimmelinfectie of een insectenplaag.

Om dit te voorkomen is het in eerste instantie belangrijk dat de coniferen voldoende licht en lucht krijgen. Daarnaast moet de grond waar de conifeer in is gepoot van voldoende kwaliteit zijn. De grond moet redelijk vochtig zijn. Om de grond te verbeteren is het verstandig om de grond te bemesten. Hierdoor komt er voedsel in de grond die de coniferen gezonder maken. Coniferen verzorgen is dus een  belangrijke taak voor een goede en gezonde conifeer in de tuin of als afscheiding.

(101)