Verschil tussen laminaat en parket

Verschil tussen laminaat en parket

Heeft u hoofdpijn van het kiezen tussen een laminaatvloer en een parketvloer? Hieronder noemen we een aantal belangrijke kenmerken van deze twee vloeren.

Prijs van de vloer

Wat vele mensen niet weten is dat de grondstof van parket hout is en dat hout relatief duur is. Daarom is een parketvloer over het algemeen veel duurder dan een laminaatvloer. De prijzen van een parketvloer beginnen bij ongeveer 20 vierkante meter en kan oplopen tot boven de 100 euro per vierkante meter. Laminaat kan al worden besteld vanaf 5 euro per vierkante meter tot ongeveer 45 euro per vierkante meter.

Onderhoud

Je kunt lamelparket het beste schoonmaken met een stofzuiger. Door verschillende temperaturen en luchtvochtigheid kunnen er na verloop van tijd wel scheurtjes in de vloer ontstaan. Wanneer dit gebeurt dan kunt u de vloer schuren. Lamelparket kan – uiteraard afhankelijk van dikte van de toplaag – meestal 2 keer worden geschuurd. Schuren hoeft niet bij een massief houten parketvloer. Een parket vloer hoeft ongeveer 1 keer per 2 jaar te worden afgewerkt met was, wax, olie of lak. Er zijn mensen die zeggen dat het 2 keer per jaar moet, maar dat zijn waarschijnlijk de oliefabricanten.

Vloerverwarming

Houdt u van vloerverwarming? Dan is het goed om hiermee van tevoren rekening te houden. Lamelparket kan namelijk goed worden gelegd op vloerverwarming. Massief parket is daarentegen niet geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ditzelfde geldt eigenlijk voor laminaat vloeren.

Geluidsoverlast

Voor zowel laminaat als parket is de ondervloer van groot belang voor het beperken van geluidsoverlast. We hebben het dan over het geluid dat wordt gemaakt wanneer u over de vloer loopt. Dit geluid kan vooral hinderlijk zijn voor bijvoorbeeld uw onderburen wanneer u in een appartement woont. Er zijn veel VvE’s die eisen stellen aan de maximale geluidsoverlast die een vloer mag veroorzaken.

Het leggen van de vloeren

Er zitten ook nogal wat verschillen als het gaat om het leggen van de vloeren. Het allermakkelijkste om (zelf) te leggen is kliklaminaat. Zorg er alleen wel voor dat u het juiste gereedschap in huis heeft. Dit maakt het namelijk een stuk eenvoudiger. Denk aan de volgende zaken die u bij u moet hebben: laminaatsnijder, aanslagijzer, aanslagblok, afstandhouders en een verstekbak of een verstekschaar. Ook een zwevende vloer is goed zelf te leggen. Denk eraan dat u ook hier specifiek gereedschap nodig heeft. Voor het leggen van een parketvloer heeft u het volgende nodig: een waterpas, duimstok, winkelhaak, verstekzaag, schroevendraaier, stanleymes, boormachine, decoupeerzaag, koevoet, hamer en slagblok.

(127)